Idag beslutar Helen Dannetun, dekanus på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, tillsammans med programnämnden, om det blir någon antagning till programmet Högskoleingenjör i byggnadsteknik i höst.
Ingen svarar
Kenneth Bjerner, biträdande avdelningschef, tror att det kommer att bli antagning i höst, eftersom man har rekryterat en lärare som har disputerat och därmed uppfyller fakultetens krav. Även om programmet inte finns med i universitetskatalogen, ska det skickas ut särskild information om programmet till gymnasister, så att de kan söka programmet på vanligt sätt, berättar Kenneth Bjerner.
Men problemen kvarstår. Det är väldigt svårt att rekrytera personal, trots en lyckad utbildning som har många sökande och som har ett gott renommé bland arbetsgivarna.
- Det är ingen större mening med att annonsera efter lärare på vanligt sätt, för det är ändå ingen som svarar på annonsen. Människor som har jobbat länge inom branschen och som projektledare är uppenbarligen inte intresserade av att bli lärare, säger Kenneth Bjerner.
Andra kanaler
För att få lärare måste universitetet rekrytera via andra kanaler, berättar Kenneth Bjerner. De flesta andra lärosäten, med undantag för Kungliga Tekniska Högskolan och Chalmers, har samma svårigheter enligt Kenneth Bjerner.
- Jag ringde runt till några olika lärosäten och de hade samma svårigheter. Det kommer att bli problem i framtiden om vi inte får tag på lärare, säger Kenneth Bjerner.
Han anser att byggbranschen måste bli bättre på att ta sitt ansvar och börja samarbeta med universitetet, som många sjukhus gör med universiteten, då läkare tjänstgör både på sjukhus och som lärare.
- Personal från de större byggföretagen skulle kunna jobba halvtid hos oss ett tag, säger Kenneth Bjerner.
Ingenjörsbrist
För snart kan det bli brist på ingenjörer, när många av gymnasieingenjörerna snart går i pension.
Av lärarstaben på fem personer på Campus Norrköping går två i pension till sommaren, berättar läraren Lotta Lanne.
Hon och kollegorna är frustrerade över svårigheterna med att rekrytera lärare och att ha igång en grupp mera långsiktigt.
- Utbildningen är väldigt viktig för regionen och att Östergötland ska ha en byggutbildning är självklart. Men lärarkåren är på väg ut och det är jättetråkigt och jobbigt, säger Lotta Lanne.