– Om jag får gissa blir det väl ett par hundra liter till midsommar och det är inte mycket, säger Christer Aronsson i Lundby.
Han berättar att han normalt säljer omkring 2 000 liter jordgubbar till midsommar.
– Jag tror många odlare har samma problem. Det är ju till midsommar folk vill ha sina bär.
Det här gör att priset att bli lite högre, men för Christer Aronsson som nu bara kommer sälja ungefär tio procent av vad han brukar sälja, så täcker det ju inte förlusten. Enligt Christer Aronsson beror bristen på jordgubbar på att det var så kallt i maj. På de rader där det trots allt kommer att hinna mogna en del bär till midsommar har han haft fiberduk för att driva på utvecklingen. Där fiberduk inte använts står de flesta plantor fortfarande i blom och jordgubbar på dem beräknas det bli först i slutet av juni och i början av juli.
– Det är blomningen man driver på med fiberduk. Sedan när det blommar tar man bort den och då tar det 28-30 dagar innan bären är mogna, men i år har inte den regeln gällt. Det började blomma väldigt tidigt i maj, men sedan blev det väldigt kallt. Egentligen skulle de ha varit mogna i början av juni. Nu återstår det att se. Det är en vecka kvar till midsommar och det är klart om den här värmen håller i sig i en vecka då skyndar det på, säger han och berättar att det som nu säljs antingen är utländskt eller odlat i tunnlar av plast.
– I England odlar man nästan bara i tunnlar. Då får man bär till säsongen när folk vill ha bär och det spar på bekämpningen av gråmögel, men det är en ganska stor investering, säger Christer Aronsson som kanske kommer att testa den varianten framöver.