Donatorerna på sina håll är få och nu kan det bli aktuellt för sjukhus med mycket mjölk att sälja vidare till andra län. Mjölken används som ersättning till barn som av olika anledningar inte kan få i sig mammans mjölk.
- När man är för tidigt född behöver man bröstmjölk. Inte bara för att det är mycket skonsammare mot magen än ersättning - utan också för att den innehåller 400 näringsämnen och antikroppar mot infektioner, säger Matilda Klevelid barnsköterska på avdelning Neo - en avdelning för för tidigt födda barn på Vrinnevisjukhuset.
Vissa kan ge
I Norrköping finns det just nu fem mjölkdonatorer. Men som donator får du bara vara aktiv i ungefär tre månader efter att ditt barn fötts. Det är då mjölken är som mest näringsriktig. Och det är mammor med mycket mjölk som kan donera.
- Det viktigaste är ju så klart att det finns mjölk till det egna barnet först och främst. Men vissa kvinnor har tillräckligt mycket för att kunna ge bort en del. En del har ju i överflöd, säger Matilda Klevelid.
För att hitta fler donatorer skickas lappar ut till bland annat barnavårdscentraler. Men Matilda Klevelid ser att de som donerar ofta är människor som själva har - eller har haft - barn som är för tidigt födda eller barn med annan problematik. Egna upplevelser kan nämligen leda till att man sedan vill donera.
Information behövs
Helen Rönnholm har tillsammans med Johan Rönnholm en son som föddes för tidigt. Helen hade innan förlossningen hört att det går att donera bröstmjölk, men tror att erfarenheten att själv ha för tidigt födda barn kan leda folk till att donera.
- Föräldrar som är på vanliga BB åker hem en tid efter förlossningen och allt är bra. Men om man ligger på Neo så pratar man på ett annat sätt om saker, säger Helen och tillägger att hon tror att fler skulle donera om informationen kom ut mer.
- Det borde vara information redan på kurser och hos barnmorskan under graviditeten. Man tänker kanske inte på att det kan behövas om man inte varit med om det själv, säger Helen Rönnholm.