Besöksnäringsbranchen har det tufft nu. Många näringsidkare brottas med stöd som ska återbetalas och bristen på arbetskraft efter pandemin.
– Cirka 1 900 personer i Östergötland förlorade sitt arbete och många av dem har gått till andra branscher eller skolar om sig. Så för en näring som hade tufft att hitta folk innan pandemin, har det blivit än svårare nu, säger Magnus Dahlin, vice ordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita Mellersta, i ett pressmeddelande.
I höstas startade De Geergymnasiet i Norrköping ett samarbete med Visita, som ska vara en kvalitetssäkring av utbildningen Hotell- och turismprogrammet, berättar Kerstin Sanner, rektor på De Geergymnasiet.
De Geergymnasiet är ett av få gymnasium i Norrköping som erbjuder elever yrkesprogrammet Hotell- och turism, som även är ett aktuellt program för de som vill verka inom restaurangbranchen.
Antalet sökande till yrkesprogrammet har varit stabilt, men detta år vände det.
– De senaste åren har det ökat lite varje år, men det här året blev en stor dipp. Totalt har vi elva förstaårselever som studerar Hotell- och turismprogrammet just nu, säger Sanner.
Sanner berättar att tankar om att behöva lägga ner programmet föddes, men de ansåg att dippen helt berodde på pandemin och rädslan att det inte finns jobb, och valde därför att fortsätta.
– Vi var i kontakt med en mamma som berättade om sin son som så gärna hade velat studera Hotell- och turism hos oss, men som inte vågade på grund av pandemin eftersom han var rädd att det inte skulle finnas jobb, säger Sanner.
– Men nu skriker ju faktiskt besöksnäringen efter arbetskraft så jobb finns det gott om, tillägger hon.
Hur ser det ut för eleverna efter studenten?
– Alla våra senaste elever från Hotell- och turismprogrammet har jobb idag, men alla jobbar inte inom hotell eller turism. Några får upp ögonen för handels, som Hotell- och turism ofta snuddar vid, och får jobb inom det, säger Sanner.
Tror du att antalet sökande kommer öka igen?
– Ja det tror jag absolut, men frågan är om den ökningen blir så stor som vi önskar. Yrkesprogram lockar inte lika mycket som de högskoleförberedande, trots att man även kan få högskolebehörighet härifrån. Man tror att man har alla vägar öppna om man väljer en högskoleförberedande utbildning, men så enkelt är det inte, säger Sanner.