Brist på ambulanser hotar patientsäkerheten

Det finns alldeles för få ambulanser i Norrköping. Så få att patientsäkerheten riskeras, enligt facket. Sirius Humanum AB, som sköter ambulanssjukvården i östra Östergötland, och landstinget håller inte med. De anser i stället att verksamheten måste effektiviseras.

NORRKÖPING2013-07-08 05:05

Trots att ambulanssjukvårdens uppdrag ökat drastiskt sedan 2008 har antalet ambulanser inte blivit fler i Norrköping. Fortfarande ska sex bilar täcka området mellan Finspång, Norsholm, Vikbolandet och Kolmården. På nätterna ska tre ambulanser klara samma område, och på helgerna fyra.

– Det räcker egentligen med en trafikolycka så är alla bilar upptagna. Blir någon sjuk samtidigt tar det längre tid innan vi når fram till den patienten, säger Christoffer Remnemark, facklig representant för amulanssjuksköterskorna på Sirius Humanum AB.

Väntade 45 minuter

Senast i maj fick en kvinna i Norrköping vänta 45 minuter på en ambulans, trots att hennes tillstånd betecknades som akut. Händelsen utreddes av både Socialstyrelsen och SOS Alarm, som kom fram till att brist på ambulanser var en av de bakomliggande orsakerna.

– Är våra ambulanser upptagna i Norrköping tar man hjälp av andra stationer i länet. Det kan vara Motala, Linköping eller Valdemarsvik. Och då dröjer det innan hjälpen kommer fram, säger Christoffer Remnemark.

För att klara trycket i Norrköping skulle det behövas minst en ambulans till per dygn, enligt Christoffer Remnemark.

– Som det är nu kör det ihop sig varje vecka. Det är väldigt skört, säger han.

Effektivisera

Anders Malmqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården på Sirius håller med till viss del, men anser inte att lösningen är fler bilar.

– I grunden har facket en relevant synpunkt. Det har skett en väsentlig volymökning, och den fortsätter att öka. Det vore kanske rimligt att sätta in fler ambulanser. Men å andra sidan, från ett samhälls- entreprenörsperspektiv finns det fortfarande väldigt mycket mer att göra för att effektivisera verksamheten. Det vill säga att med samma resurser ändå utföra fler uppdrag, säger Anders Malmqvist.

Effektiviseringen ska främst ske genom ett tätare samarbete med Falck Ambulans AB, som täcker de västra delarna av Östergötland, och SOS Alarm, enligt Anders Malmqvist.

"Överkapacitet"

Erik Freiholtz, gruppledare vid samordningsfunktionen för prehospitalvård vid landstinget i Östergötland, är inne på samma spår.

– Vi har gjort aktiva ändringar det senaste året. Bland annat har SOS Alarm förändrat sitt sätt att se på lediga resurser – när och vilka ambulanser ska användas, och hur ska de användas. Sirius har flyttat timmar från Finspång till Norrköping för att täcka upp dagtid, säger han.

Läs mer i måndagstidningen.

Fakta/Ambulanssjukvården i Östergötland

Sirius Humanus AB, eller Ambulanssjukvården i Östergötland AB som de numera heter, sköter ambulanssjukvården i de östra delarna av Östergötland på entreprenad åt landstinget, medan Falck Ambulanssjukvård AB har hand om de västra delarna.

De senaste fem åren har det skett en ökning från 19 000 uppdrag till 26 000 uppdrag per år bara i de östra länsdelarna. Trots detta är antalet ambulanser detsamma som för fem år sedan.

Målet är att nå 75 procent av Östergötlands befolkning inom tio minuter, ett mål entreprenörerna lever upp till enligt lanstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om