Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bris nya målgrupp: invandrarföräldrar

NORRKÖPING
Nu vill Bris, Barnens rätt i samhället, nå invandrarbarnens föräldrar, för att öka medvetenheten hos dem om rättigheter och skyldigheter i vårt samhälle.

Norrköping2002-03-13 00:00
Projektet "Invandrarbarn och deras föräldrar" bedrivs i fyra regioner i landet. Förutom Bris region öst, som omfattar Östergötland, Småland och delar av Sörmland, är det Landskrona, Västerås och Göteborg.
Sara Wennermark, 27, vid Bris-kontoret i Norrköping är projektledare i region öst.

<b>Samma mål</b>
- Vi har samma mål och syfte med projektet, men det kan se olika ut på olika ställen. Jag har valt att inrikta mig på invandrarföräldrar. Barnen får Bris-information ändå, i skolan.
- Det jag har gjort är att jag gått ut till olika invandrarprojekt och till föräldramöten på skolor. Jag har varit där och föreläst och haft runda bords-samtal. Vi har haft en diskussion kring skyldigheter och rättigheter i vårt samhälle, säger Sara Wennermark.
Förutom budskapet att man som förälder ska lyssna till sitt barn och sätta barnet i fokus vill Bris se om föräldrarna känner till Bris och den lag som kom 1979 som förbjuder aga av barn.

<b>Myndighetsrädsla</b>
En reaktion hon stött på är att man tror att Bris är en myndighet och att det finns en rädsla att myndigheten ska ta deras barn ifrån dem.
- Sverige = myndighet. Vi brukar förklara att Bris är en ideell organisation, säger Sara Wennermark.
Hon informerar också om Barnens hjälptelefon, dit t ex mobbade barn ringer, en situation som föräldrar kan känna igen sig i.
En mer känslig fråga är den om fysiska bestraffningar. Sara Wennermark berättar om en invandrarpappa som tycker att det är värre att som svenska föräldrar kan göra säga åt barnet att gå in på rummet och stanna där än att lugga barnet och sedan kan det fortsätta leka.

<b>Mordet på Fadime</b>
Mordet på Fadime och diskussioner kring hur hårt hållna invandrarflickor är tas också upp under samtalen.
Sara Wennermark har upplevt att föräldrarna slår ifrån sig att det finns problem, medan tonårsflickor säger att "pappa skulle inte skjuta mig, men han skulle frysa ut mig för gott".
Bris har en vuxentelefon, för föräldrar som vill tala om sina barn.
Och en Bris-mejl, för barn som tycker det är lättare att mejla än prata i telefon om sina problem.
Projektet "Invandrarbarn och deras föräldrar" som kom i gång nu i januari ska hålla på till sommaren 2003.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om