Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Braviken lär av storbrand

Den stora branden som utbröt på Bravikens pappersbruk i maj har fått företaget att tänka mer på säkerheten. Ett utredningsarbete har nu inletts för att förebygga brandolyckor i efterdyningarna av den kostsamma olyckan.

I fortsättningen tänker Braviken undvika att lägga flis på öppen mark. Det är en av lärdomarna av den stora branden i maj.

I fortsättningen tänker Braviken undvika att lägga flis på öppen mark. Det är en av lärdomarna av den stora branden i maj.

Foto: Forsby Jan/arkiv

NORRKÖPING2008-07-31 03:00
Bravikens pappersbruk har dragit igång ett antal projektgrupper som ska utreda hur man kan förbättra säkerheten. Främst ska man utreda vilka åtgärder som kan tas för att förbättra brandsäkerheten och utveckla brukets brandkår. - Vi har inte tidigare haft fantasi nog att föreställa oss en sådan händelse som hände i maj, säger Rickard Wallin, platschef på Bravikens pappersbruk. Dyrbara tio dagar
I maj utbröt en stor brand i flishögar som låg på marken vid pappersbruket. Branden spred sig och pappersmaskinerna började inte producera igen förrän tio dagar efter att det hela startade. Om ett par veckor presenterar Braviken sitt halvårsbokslut där konsekvenserna av branden ska presenteras. - Det finns en uppskattning om hur mycket pengar vi förlorade, men det vill vi inte gå ut med. Vi är fullförsäkrade för produktionsbortfall och skador på utrustning, men som alla andra betalar vi ju en självrisk, säger Rickard Wallin. Åtgärderna som nu tas handlar främst om att förbättra släckningsmöjligheterna på bruket. Fabriken ska ha ett ökat samarbete med Räddningstjänsten för att öka säkerheten. Vattenbrister
- Hade vi kunnat få fram mer vatten tidigare i brandutvecklingen hade vi kunnat begränsa skadorna. Hur man gör det är vad vi tittar på nu, säger Rickard Wallin. Rickard Wallin räknar med att fabriken vid Bråviken ska fungera som vanligt vid årsskiftet. Än idag märks skadorna från branden i det dagliga arbetet. - Transporterna av flis till massaproduktionen sker idag delvis manuellt eftersom transportmedlen blev skadade. Även bränsletransporten till biopannorna fungerar delvis manuellt, säger han. Bravikens pappersbruk ska i framtiden undvika att flishögar ligger öppet på marken. Fliset ska samlas upp i silos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!