Braviken dag 4
Holmen Paper kommer efter branden att se över hanteringen och förvaringen av flis. - Det här kommer nog att leda till en hel del ändrade rutiner, säger Rikard Wallin, platschef på Braviken och förklarar att det i söndags var riktigt nära en katastrof.
Foto:
Det var enligt Rikard Wallin extremt ogynnsamma förhållanden som låg bakom den katastrofala branden i söndags. Fabriken hade under en tid lagrat upp mer flis än vanligt för att klara underhållsstopp och sommarperioden. - Utifrån det som hände måste vi nu se över rutinerna. Fråga oss hur mycket material som ska lagras på samma plats, hur långt det bör vara mellan högarna och eventuella brandgator. Som det var nu hoppade elden snabbt vidare från hög till hög och det måste vi dra lärdom av, säger han och är nu helt inställd på att få igång produktionen så snabbt som möjligt. Men ett tag under söndagen var det så nära att han trodde att han skulle förlora fabriken. Hade elden tagit sig i mer än taket till det som kallas dip 1 och dip 2, det vill säga byggnaden med returpapper, så kunde katastrofen enligt Rikard Wallin ha varit ett faktum. Då hade risken varit stor att elden spridit sig till resten av fabriken. Dessutom finns flera cisterner bakom returpappersbyggnaden som innehåller väteperoxid, som används för att bleka papperet som tillverkas. Starkt frätande
På Holmen Papers eget informationsblad står det tydligt att väteperoxid kan leda till explosion och att det är starkt frätande. - Visst kände vi till att det fanns väteperoxid där, men vi bedömde att det inte var någon risk för att den skulle påverkas av branden, säger Håkan Dahm på brandförsvaret. Enligt Bravikens egen karta över fabriken råder rökförbud över hela det område som i söndags brann. Produktionen beräknas komma i gång i början av nästa vecka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!