Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bråvallaskrinnarna minns 30 år under nostalgitur

En disig lördagsförmiddag när talgoxen sjunger och de bruna vasstråna kontrasterar mot isen som är blank av smältvatten närmar sig en stor klunga på 45-50 skridskoåkare oss där vi väntar vid bryggan i Öbonäs.

Foto:

NORRKÖPING2011-02-07 03:00

Det är Bråvallaskrinnarna som är ute på en jubileumstur, nostalgiåkning, på Ensjön. Skridskoföreningen firar 30-årsjubileum i år.

På lördagen hade många av deltagarna på sig pjäxor, toppluvor och andra kläder som de hade då på 1980-talet när föreningen bildades och man mer organiserat började dela på en telefonsvarare och ordna långturer.

- Vi har varit ute sedan klockan 10 och kört runt och filmat lite. Det är en liten tur i dag, eftersom det är festdagen, 30-årsjubileumsdagen, säger Jan Angner, ordförande i Bråvallaskrinnarna.

På kvällen väntade stor fest på Stadshuset. Men under förmiddagen blev det grillkorv vid strandkanten.

Åker aldrig ensamma
Vad är tjusningen med långfärdsskridskor?

- Det är äventyr, det är inte förutsägbart, man vet aldrig exakt vad det blir. Det är alltid olika, säger Jan Angner.

- En sådan här dag till exempel: i stan är det mörkt, regnigt, lite allmänt trist. Men så kommer du ut hit, du börjar röra dig och blir varm, och så glider det så fint.

Ispik och annan säkerhetsutrustning, som lina och isdubbar, är självklart för en van skridskoåkare. Liksom ett ombyte med torra kläder i ryggsäcken. Och att aldrig åka ensam.

- Vi åker alltid i grupp.

"Som ett cocktailparty"
Det är också en del av upplevelsen: det sociala, att umgås och träffa andra.

- Det är ungefär som ett cocktailparty, man kan mingla med folk, snacka med dem och så åker man vidare och snackar med andra människor, säger Gunnar Christiansson som
citerar en skridskokamrat i den beskrivningen.

Här dricker man inte drinkar, utan vad då?

- Endorfiner, skrattar Gunnar och syftar på de må bra-ämnen som frigörs i kroppen vid motion.

- Och kaffe, tillägger en åkkamrat.

Långfärdsskridskor har funnits sedan början av 1900-talet, först främst i Stockholm och runt Mälaren men sedan allt mer spritt ut i landet. Förutom långturer kom man genom så kallad skridskosegling upp i en hisnande fart på uppåt 80-90 km/tim.

Bråvallaskrinnarna, som hör till Friluftsfrämjandet, har 500-600 medlemmar i Norrköping, Söderköping, Finspång, Valdemarsvik, Kolmården och Åby.

Ibland blir det turer till skärgården, Vättern, Göta kanal, små Kolmårdssjöar eller till sjöar i Finspångstrakten. Det finns mycket att välja på.

"Lyckligt lottade"
- Vi är lyckligt lottade, säger Erik Hammarström, som har så nära till så många sjöar.

Ibland blir det avfärd tidig morgon och ibland arrangeras månskensturer. En sådan månskenstur, på Glan, minns Gabriella Karlsson, Norrköping.

- Det var helt fantastiskt. Det var så mäktigt allting. Det var andra gången jag åkte. Jag kände att om jag bara hade fått leva det här ögonblicket så hade det varit värt allt, säger hon.

Bråvallaskrinnarna har gett ut en jubileumsbok, med bilder från de gångna 30-åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om