Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bråvallarektorer: "Fler vuxenelever skulle hjälpa oss"

Fler vuxenelever på Bråvallagymnasiet skulle kunna minska skolans stora underskott, menar två av skolans rektorer. "Kostnaderna för lokaler och maskiner finns redan. Det finns samordningsvinster att göra", säger rektorn Jörgen Strömberg.

Jörgen Strömberg och Susanna Ölander Borg är båda rektorer på Bråvallagymnasiet.

Jörgen Strömberg och Susanna Ölander Borg är båda rektorer på Bråvallagymnasiet.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2022-02-21 06:45

Vi har tidigare berättat om kritiken från Byggföretagen om att kommunen inte nyttjar de lokaler och de resurser som finns på Bråvallagymnasiet för yrkesvuxenutbildning. Bråvallagymnasiet är också i dag en skola som visar ett underskott på nio miljoner kronor. 

– Där finns kompetens och lokaler som inte används. Dessutom har skolan problem att fylla på med elever. Rent samhällsekonomiskt är det dåligt skött, sa Jan Malmberg från Byggföretagen i sin svidande kritik.

undefined
Bråvallagymnasiet har haft svårt att få tillräckligt med elever.

Han får medhåll av Jörgen Strömberg och Susanna Ölander Borg. De är rektorer på skolan. Jörgen Strömberg med ansvar för fordons- och transportprogrammet. Susanna Ölander Borg med ansvar för Bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och Fastighetsprogrammet. De säger att skolan är redo att ta emot fler vuxenelever.

undefined
Jörgen Strömberg och Susanna Ölander Borg är båda rektorer på Bråvallagymnasiet.

– Vi har vuxenelever i dag i blygsam utsträckning och kommer att starta en vuxenutbildning inom industri. Men som jag ser det skulle vi kunna vara med och konkurrera om betydligt fler vuxenutbildningsplatser. Det skulle kunna finnas plats för 150 vuxenutbildningsplatser i dag, säger Susanna Ölander Borg.

undefined
"Vi har fantastiska lokaler och kompetent personal. Jag tycker att man ska ta ansvar för skattebetalarnas pengar", säger rektor Susanna Ölander Borg som en kommentar till att inte fler yrkesvuxenutbildningar finns på Bråvalla i dag.

– Ja, vi ser att vi skulle kunna genomföra flera av de utbildningar som Komvux idag köper in från externa leverantörer. Vi behöver dock, liksom alla aktörer tid på oss att förbereda organisationen och lokalerna om vi ska ta in en större mängd elever inom vuxenutbildningen, säger Jörgen Strömberg.

undefined
"Vi har sedan starten på Bråvalla 2019 stått utan vuxenutbildning. Man har valt att upphandla hos externa aktörer", säger rektor Jörgen Strömberg.

På frågan om varför inte skolan varit aktuell för fler utbildningar inom yrkesvuxenutbildningen säger de båda rektorerna att det snarast berott på att politiken har valt att upphandla utbildningen. Bråvalla har blivit aktuellt först nu.

– Vi har sedan starten på Bråvalla 2019 stått utan vuxenutbildning. Nu har vi sedan kort tid tillbaka startat upp lärlingsutbildning i liten skala inom husbygge och måleri. Vi hoppas på flera sökande till dessa utbildningar. Men också till den inriktning inom fordon- och transportprogrammet där vi skrivit avtal med Komvux, säger Jörgen Strömberg.

undefined
På Bråvallagymnasiet går många direkt till arbete efter yrkesutbildningen.

Båda rektorerna är oroliga över det underskott som skolan visar. Det har funnits ett vikande elevantal. Men de tror att det kan se bättre ut till nästa termin. Ansökningstiden till gymnasiet gick nyligen ut. Men det finns tecken på att fler söker till yrkesprogrammen på Bråvalla, menar de.

– Samtidigt kommer det inte täcka upp för de kostnader för lokaler och maskiner som vi har. Där skulle fler vuxenelever hjälpa till. Vi har en utbildning av hög klass och är branschcertifierade. Vi skulle ganska enkelt kunna vara med i konkurrensen om att hålla i vuxenutbildningar och jag ser inte att det skulle vara svårt att lösa skillnader mellan terminsstarter. Allt som behövs är att vi får förbereda oss, säger Susanna Ölander Borg.

undefined
Jörgen Strömberg och Susanna Ölander Borg är rektorer på Bråvallagymnasiet. " Vi skulle ganska enkelt kunna vara med i konkurrensen om att hålla i vuxenutbildningar", säger Susanna Ölander Borg.

Har det funnits en ovilja från beslutsfattarna att inkludera er i yrkesvuxenutbildningen?

– Jag skulle säga att det har varit trögt, försiktigt. Det kan kännas lite frustrerande. Vi har fantastiska lokaler och kompetent personal. Jag tycker att man ska ta ansvar för skattebetalarnas pengar, säger hon.

– Kostnaden för Bråvalla finns redan. Vi har drygt 28 000 kvadratmeter utbildningsyta. Vi tycker att det skulle vara gynnsamt med ett samarbete. Det finns samordningsvinster att göra. I dagsläget skulle vi kunna ta in kanske 150 vuxenelever, säger Jörgen Strömberg.

Bråvallagymnasiet

Bråvallagymnasiet öppnade höstterminen 2019.

Skolan har fem nationella yrkesprogram: Bygg och anläggning, El och energi, Fordon och transport, Industriteknik samt VVS och fastighet.

APL (ArbetsPlatsförlagt Lärande), eller praktik som det också kallas, är en viktig del av utbildningen. 

Enligt skolan får cirka 90 procent av eleverna på yrkesprogrammen jobb direkt efter skolan. 

Alla yrkesprogram ger grundläggande behörighet till högskolestudier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!