– Det är en ganska lång process som går tillbaka till de planer som fanns att bygga ett stort centralfängelse på Bråvallaområdet. Det blev inte av, men bland de kriterier som Kriminalvårdsstyrelsen ställde upp var att det skulle finnas en snabb väg in och ut ur området, säger Bengt Cete (MP), ordförande i stadsplaneringsnämnden.
– Tanken på att bygga en avfart från Fiskeby ner mot Bråvalla fick då sitt ursprung.
Önskemålet om en ny infart, från E4, är fortfarande relevant, säger Cete.
– Vi vill utveckla det här området till ett verksamhetsområde för fram för allt små industrier. Tillfartsvägarna via Finspångsvägen är inte de bästa.
– Det blir också en infart mot Norrköping, via Fiskebyvägen, så man kommer in mot Haga, Eneby och de norra stadsdelarna.
– Det här ligger i den långsiktiga utvecklingsplan som vi har för kommunen, säger Bengt Cete.
Det finns redan en detaljplan för överfarten över E4. Där finns det också investeringsmedel.
– Sedan gäller det nästa steg: att komma över järnvägen också. För att möjliggöra det behöver vi komma över mark.
Det är därför kommunen går in och nu köper mark av Fiskeby Board, på den västra sidan av järnvägen, på Fiskebysidan.
– Det gör att vi kan bygga en passage över järnvägen, mot Fiskebyhållet till.
Den nya infarten till Bråvalla ska vara klart senast före sommaren 2017, kanske tidigare än så, redan 2016.
– Det blir en avlastning för Bråvallafestivalen också. Det är ett väldigt stort trafikflöde då under en kort tid, säger Cete.
– Finspångsvägsinfarten är inte den mest lämpade, så det blir en väldigt bra tillgång, att man får två in- och utfarter, varav den här får betraktas som huvudvägen in, eftersom det är direkt in från E4:an, säger Bengt Cete.
Den nya trafikplatsen vid E4 kommer att heta Bråvalla.
Projektet kostar åtta miljoner kronor. Fiskeby Board som säljer en del av sina markområden, behåller också några, för att kunna utveckla sin verksamhet. Expansionsutrymme, säger Cete, som tycker att det är positivt att företaget tänker i de banorna, att de inte bara har en framtid i Norrköping, utan att de också vill ha möjlighet att växa.
Anrika Fiskeby station, som ägs av Trafikverket, ska rivas. Det finns ingen intressent som vill ta ett långsiktigt ansvar, enligt Cete.