Brandsäkert - men vi får inte veta hur vi ska agera
- Vi bygger brandsäkra hus. Men vi informerar inte om, hur folk ska bete sig när det brinner.Det säger brandkonsulten Pontus Skogetun, dagen efter dödsbranden på Hagagatan.
Många har förvånats över beskeden från brandkåren om, att folk skulle ha stannat i sina lägenheter när det brann. Framför allt skulle de inte ha öppnat sina dörrar ut mot trapphuset, och röken där.
Att stanna kvar på det viset strider ju mot de "normala" och nedärvda instinkter, som vi har. Ropas det "Elden är lös" försöker man ju först släcka - men går inte det, då vill man ju ta sig ut.
Röken som dödar
Och om det brinner i ens egen lägenhet är det naturligtvis också just så man ska reagera. Men inte om det brinner någon annanstans i trappuppgången.
- Då är det inte elden som dödar, säger Skogetun. Utan det är röken.
Sedan hundra år eller mer har principen för nyproducerade hyreslägenheter varit, att de ska vara brandsäkra. Elden ska inte kunna spridas utan vidare. På 1940-talet höjdes säkerheten även hos dörrarna, som varit en svag punkt.
En timme
Idag ska det ta en timme för elden att ta sig från en lägenhet till en annan. Enbart lägenhetens ytterdörr ska hålla stånd i 30 minuter. Vid det laget ska brandkåren ha släckt eldsvådan, och man ska därmed inte löpa någon fara i sin lägenhet. Balkongen bör vara en särskilt trygg plats.
Detta då så länge det "bara" handlar om lågorna. Men röken, den kan sprida sig avsevärt snabbare. Står dörrar öppna kan det gå oerhört fort. Röken, nuförtiden ofta starkt giftig, är den stora faran.
Öppna dörrar
Båda dödsoffren i Hagabranden var följder av röken. I lägenheten ovanför brandlägenheten omkom en man. Där hade man låtit ytterdörren vara öppen, och samtidigt då även balkongdörren.
Följderna blev katastrofala, när röken med våldsam kraft svepte in. En kvinna skadades också allvarligt av den intensiva röken.
Som den tragiska branden visar agerar vi inte som vi "borde" när det brinner. Inte som vi borde med brandsäkra lägenheter, där viktigaste åtgärden kan vara att hålla ytterdörren stängd så att röken hålls ute.
Utan vi agerar alltför lätt som i gamla tider, när det ropades "Elden är lös". Springer runt och varnar, utrymmer. Glömmer att stänga dörrarna.
Stick i stäv
Vårt agerande kan rentav gå stick i stäv med själva principerna för den moderna brandsäkerheten. Eftersom vi, dessvärre, inte är informerade om dessa.
- Förut, på 80-talet till exempel, var samhället bra på att informera om hur man ska agera i brandsituationer, säger Skogetun.
- Men inte nuförtiden. Här måste det bli mycket, mycket bättre.
Hagabranden ses som såpass uppseendeväckande att den statliga Haverikommissionen på tisdagen inspekterade platsen. Om något kommer ut av detta återstår dock att se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!