Brandkåren hade inte en chans att rädda dagiset

NORRKÖPING
Den anlagda branden i daghemmet Portlåset gick inte att släcka.
- Vi riktar in oss på att låta väggarna stå kvar. Taket får brinna igenom, det finns ingen chans att släcka det, sa Göran Olsson, insatschef på platsen i går förmiddag.

Branden på daghemmet Portlåset i Hageby började i vinkeln mot gården till det L-formade huset och spred sig över byggnaden längs den eldfängda takkonstruktionen. På taket hittades sprejat klotter.
FOTO: JANNE FORSBY

Branden på daghemmet Portlåset i Hageby började i vinkeln mot gården till det L-formade huset och spred sig över byggnaden längs den eldfängda takkonstruktionen. På taket hittades sprejat klotter. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-08-29 00:00
Brandkåren hade ett omöjligt jobb i går natt - att släcka branden i Portlåset.
Taket består av tjärpapp, frigolit och spånblandad cement (kruskaplattor). I plattorna, som ligger under frigoliten, spred sig elden som längs stubintrådar, enligt brandmännen.
- Det måste brinna igenom, vi kommer inte åt att släcka, sa Göran Olsson.
Brandkåren fick inrikta sig på att låta väggarna stå kvar och därför släcka allt som rasade ner från taket inne i huset. Detta för att underlätta för de som kommer efter och ska ta hand om ruinerna och kanske för att säkra spår efter den eller de som anlagt branden.
Allt tyder nämligen på att någon gjort det.
Branden började i vinkeln mot gården till det L-formade huset och spred sig över byggnaden längs den eldfängda takkonstruktionen.
För flera av de tolv brandmän som bekämpade elden på onsdagsförmiddagen var det tredje eller fjärde branden på några dagar.
Brandförman Stig Sjöström hade bara hunnit sova några timmar på natten innan det var dags att rycka ut igen, fortfarande tröttkörd efter branden vid Danzas natten till tisdagen och en skogsbrand vid Lida kullar.
- Man mår inte bra. All den här röken och hettan gör att man torkar ut. Så dricker man tills man kräks, säger Stig. En kollega hamnade ju på sjukhus efter branden vid Danzas.
Brandkåren har ett kommunalt besparingskrav på sju procent. Det märks sådana här dagar, säger Stig Sjöström:
- Nu önskar man att politikerna var här, de som beslutar om besparingarna. Skadorna blir ju bara större när vi är så få och vad det kostar i övertidstimmar vet jag inte.
Insatschefen Göran Olsson berättar också om stora påfrestningar på personalen och inte minst på utrustningen. Så här många bränder på kort tid tär på resurserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om