Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brandförsvarets nya kameror kan rädda liv

Brandförsvaret i Norrköping har köpt in två nya värmekameror, som kan rädda liv i framtiden.
- Den här kameran är ett värdefullt komplement vid en rökdykarinsats, när det gäller sökning efter försvunna personer, säger Jörgen Larsson, chef för räddningsavdelningen vid brandförsvaret i Norrköping.

Här ses de två nya värmekamerorna som brandförsvaret i Norrköping köpt in från USA och som visas upp av Richard Andersson och Håkan Karlsson inför en övning i rökfyllda rum på övningsfältet.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Här ses de två nya värmekamerorna som brandförsvaret i Norrköping köpt in från USA och som visas upp av Richard Andersson och Håkan Karlsson inför en övning i rökfyllda rum på övningsfältet. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-02-18 06:00
Man har nyligen köpt in två kameror, utprovade av militären i USA, för drygt 100.000 kronor styck, som ska följa med på första utryckningsbilen från de två brandstationerna i Norrköping.
Just nu utbildas brandmännen på kamerautrustningen på övningsfältet vid flygplatsen:
- Erfarenheterna så här långt är mycket positiva, säger Anders Enzell som är övningsledare tillsammans med Anders Roxström. Och vi kommer att börja använda kamerorna, så fort som alla brandmän är klara med utbildningen på dem.

"Suveränt bra"
- Vi fyller nu våra övningsrum med rök och går sedan in och tränar och kameran har visat sig vara ett suveränt bra verktyg i den här situationen. Den når cirka 50 meter fram i röken och upptäcker både människor och brandhärdar.
- Jag kan nämna att andra brandmän tränat med kameran vid en tänkt brand i en biograf och där var skillnaden med och utan värmekameran otroligt stor. Vid en konventionell rökdykarinsats, hittades de två gömda människorna i bion först efter 40 minuters letande, medan det bara tog fem minuter när man använde kameran som hjälpmedel.

<B>+ När kommer ni att använda värmekameran? </B>
- Framför allt, säger Jörgen Larsson, är det vid livräddande insatser, när det gäller personer som råkat illa ut. Men samtidigt visar också kameran snabbt var själva brandhärden, värmekällan, finns vid en brand och det gör att vi snabbare kan sätta in resurser för att släcka elden.
- Vi har faktiskt varit på gång att köpa värmekameror i flera år. De första kameraversionerna bedömde vi dock vara så stora och otympliga, att vi har avvaktat tills den här utvecklade och mycket smidigare värmekameran konstruerats och kom ut på marknaden.

Bättre räddningsradio
- Men visst blir den en värdefull hjälp även för brandmän som kommer i en nödsituation och vi har dessutom fått en förbättring av vår så kallade rökdykarradio, som alla brandmän bär på sig vid rökdykarinsatser.
- Den innebär att om någon kommer i en nödsituation, kan andra brandmän via sin egen radio sätta på en hög signal på den nödställdes radio och därmed göra det lättare att hitta honom i det rökfyllda utrymmet.

Nyttig för sjöräddningen
- Värmekameran kan också vara värdefull vid sjöräddning på natten, så länge en eftersökt person finns kvar på ytan. Dessutom kan värmekameran användas när man ska lokalisera en glödbrand i en vägg, för att se var glöden finns och var man ska ta upp hålet i väggen, säger Jörgen Larsson.
- Så utvecklingen går framåt och vi försöker givetvis uppdatera oss hela tiden, framförallt då när det gäller livräddande insatser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!