Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Branden på Mamregatan

Branden startade i en lägenhet på Mamregatan i Hageby vid lunchtid på lördagen, och spred sig sedan snabbt till vinden, och taket. Först vid 19-tiden hade räddningstjänsten lyckats släcka branden.

NORRKÖPING2013-04-29 05:05

Från det räddningstjänsten fick larmet 11.35 på lördagen tog det åtta minuter tills de var på plats. Då var lägenheten på Mamregatan 6 i Hageby redan övertänd, och elden hade börjat sprida sig till vinden från lägenhetens balkong.

– Branden hade redan utvecklats ordentligt när vi kom och röken gör att den sprider sig snabbt, säger Per Rydberg, styrkeledare på Norrköpings räddningstjänst.

Evakueringen av de 36 lägenheterna påbörjades direkt. Lägenhetsinnehavaren fördes till sjukhus, med lindrigare skador. Mannens tillstånd uppgavs vara stabilt på söndagen, men han stannade kvar på sjukhuset för observation.

Kristeam

Hyresgästerna fördes till Vrinneviskolan som kommunen öppnat upp. Där fanns också kommunens kristeam på plats.

Vid 12.30, drygt en timme efter det att räddningstjänsten kom till platsen hade släckningsarbetet inte påbörjats, vilket stressade flera hyresgäster som såg hur elden tog fart och spred sig längs vinden och taket.

– Varför släcker de inte branden. De har inte gjort något på jättelänge, säger Samir Jabra, som tillsammans med sin fru Nahida bor högst upp i en av lägenheterna.

– Vi hann inte ta med oss något. De sa bara att vi skulle gå ut. Vår lägenhet kommer bli förstörd. Vad gör vi nu, var ska vi bo, säger han.

"Brinna av"

Eftersom elden redan fått fäste tog man enligt räddningstjänsten ett avsiktligt beslut att låta taket brinna av för att inte vattenskada fastigheten.

– Mellan vinden och lägenheterna finns ett betongbjälklag som gör att elden inte sprider sig ner i lägenheterna. För att inte orsaka alltför stora vattenskador låter vi därför taket brinna upp, och arbetar istället med att begränsa spridningen, säger Per Rydberg.

Totalförstördes

Räddningstjänsten från hela Östergötland deltog i släckningsarbetet. Med hjälp av kranbil lyftes takplåtarna bort, och vid 17-tiden hade man lyckats få kontroll på vindsbranden. Vid 19-tiden var branden helt släckt. Lägenheten där branden började totalförstördes, och resten av fastigheten rökskadades kraftigt.

De flesta hyresgäster kunde tillbringa natten hos vänner och släktingar. Socialtjänsten hjälpte också till att ordna fram tillfälliga lägenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om