Brandchefen: Jag har en annan bild
- Min bild över den aktuella händelsen stämmer inte riktigt med Arbetsmiljöinspektionens, säger Bertil Wildt-Persson, brandchef för Norrköpings brandförsvar men tycker att det känns bra att utredningen nu är klar så att stationen kan gå vidare.
En tung dag för brandchefen Bertil Wildt-Persson igår. Samtidigt som han väntat på inspektionens rapport river det upp gamla sår. Men nu försöker han se framåt. Efter inspektionens utredning blir det flera saker man ska se över och förändra. Men bilden som rapporten ger över händelsen är inte riktigt samma som han förmedlar. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Vissheten om att jag har mist en anställd kommer jag alltid att leva med, säger han och minns tillbaka till den 27 maj förra året.
Men den bild han har över olyckstillfället överensstämmer inte riktigt med den som inspektionens rapport ger.
- Jag var inte själv på plats men det jag har fått berätta för mig var att det fanns en organisation som hanterade eftersöket men att det begicks vissa misstag. Pressen och stressen ökar ofantligt vid en sådan situation, säger han.
Arbetsmiljöinspektionen ger ingen klar bild över vad som låg bakom olyckan inne på Camel Club men Bertil Wildt-Persson tror att det var ett antal olyckliga omständigheter som sammanföll.
- Otur och naturligtvis att en av de två rökdykarna fastnade i en elledning med klädseln eller andningsapparaten.
- Samtidigt ökade branden i styrka, det blev varmare och även vattenslangen fastnade. Allt detta gjorde att påfrestningarna på de två rökdykarna blev ännu större. På vägen ut måste Niklas Råbesjö ha släppt greppet om vattenslangen som visade vägen ut. När man blir så varm kan man bli snurrig i huvudet och det är svårt att tänka klart, säger han.
När man sedan fann Niklas Råbesjö var det enligt Bertil Wildt-Persson cirka fyra meter från slangen.
- Han måste ha släppt den och gått runt uppför en trappa in i en mindre del i lokalen.
För svag signal
Arbetsmiljöinspektionen påpekar i sin rapport att brandmän sprang in i lokalen utan utrustning som ansiktsmask. Det tillbakavisar Bertil Wildt-Persson som omöjligt på grund av den kraftiga röken. Men varför man inte använde sig av radiosignalen som man haft i tre år, kan han inte förklara.
- Man tänkte inte på den. Den signalen som vi hade var så svag att vi inte tänkte på att använda den. Men idag är vi alla medvetna om den och har förstärkt signalen för att det ska fungera ännu bättre.
Vad gäller kritiken att en värmekamera inte användes tillbakavisar han den. Vid det aktuella tillfället hade man ingen sådan på stationen. Idag har man två kameror tillsammans med brandförsvaret i Linköping.
Resursfråga
Arbetsmiljöinspektionens förslag på en mer omfattande psykisk kontroll under utbildningen ser Bertil Wildt-Persson som en resursfråga.
- Ge mig resurser så ska jag satsa på det, säger han och skakar på huvudet.
Det har varit många upp och nedgångar, sedan den hemska händelsen för drygt ett år sedan. Vissa dagar har känts tyngre än andra för både Bertil Wildt-Persson och hans kollegor på brandförsvaret. Utifrån inspektionens utredning kommer man under sommaren gå igenom vissa förändringar av bland annat övningar och införandet av datorer så att man lättare kan dokumentera rökdykarnas verksamhet.
- Vi får försöka att leva med det här och se till att det aldrig händer igen, avslutar han.