Om en oljecistern i Norrköpings oljehamn börjar brinna så är det inte Norrköpings brandförsvar som ska släcka. De enda som har tillräckligt kraftfull utrustning för detta är Släckmedelcentralen (SMC) som finns på fyra platser i Sverige, bland annat Stockholm. Men Henry Persson, brandexpert vid SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, säger till Svenska Dagbladet att det är tveksamt om SMC kan släcka en stor brand i en etanolcistern. Orsaken är, enligt Henry Persson, att skummet måste föras på mjukt och försiktigt på branden. Men de metoder man använder vid cisternbräder går ut på att spruta in stora mängder skum från marknivå upp i cisternen, och då finns risk att det bara blandas med etanolen och branden fortsätter. I praktiken ska detta ha förekommit vid en brand i en etanolcistern i Australien 2004. Den branden gick inte att släcka, utan den fortsatte tills all etanol brunnit bort.
Nytt kylsystem installeras
I Norrköpings oljehamn finns flera stora cisterner med ren etanol, bland annat hyr Agroetanol en cistern på 10.000 kubikmeter av Preem och en på 9.000 kubikmeter från Statoil. Till det kommer flera något mindre cisterner som innehåller E85, dvs 85 procent etanol och 15 procent bensin. Brandingenjör Joar Hjertberg är medveten om att etanolbränder kan bli svårhanterliga.
- Vi har diskuterat detta de senaste åren med oljehamnen. Nu håller man på att montera fasta kylsystem på intilliggande cisterner för att automatiskt kunna kyla dem vid en brand. Om SMC kommer på plats kanske de inte kan släcka etanolbranden, men har vi löst kylningen kan vi se till att branden inte sprids, säger Hjertberg.
Kylsystemet, som ska förhindra att en cisternbrand sprider sig till intilliggande cisterner, blir också extra viktigt eftersom brinnande etanol utvecklar mer värme än brinnande bensin eller diesel.
Vill göra fullskaleprov
Per Brännström, vd på SMC, säger att riskerna med etanolcisterner är väl kända av branschen.
- Riskerna är inte okända och när det gäller åtgärden att kunna släcka kvarstår vissa frågetecken att ta reda på mer om, säger han.
Han säger att det är lättare släcka en bensin- eller dieselbrand eftersom det, till skillnad från etanol, är ett mer homogent ämne som inte blandas med vattnet.
- Det kan två minuter för en rätt stor cistern med bensin eller diesel. För etanol tar det längre tid, säger Per Brännström.
Han säger att det stora frågetecknet för etanolen är värmeutvecklingen vid en brand.
- Enligt teoretiska beräkningar verkar det som att det bli högre värmeeffekt vid en större brand från etanol jämfört med bensin. Vi tänker ta reda på hur det förhåller sig med det med hjälp av ett verkligt brandprov, säger Per Brännström.
Inga beslut är ännu tagna i den frågan, men förhoppningen är ett fullskaleförsök där en 200 kvadratmeter stor yta etanol antänds för att studera förloppet - och hur man bäst släcker branden.