Bråket om Hästgymnasiet går vidare
NORRKÖPING: Norrköpings kommun tycker att ett hästgymnasium blir för dyrt och att det inte finns arbeten till de som går utbildningen. Jan Vikström, VD för Lärande i Östergötland köper inte det resonemanget. - Enligt skollagen ska programmen anpassas till elevernas efterfrågan och inte efter hur arbetsmarknaden ser ut.
Utbildningschefen Lars-Åke Edvardsson lyfter fram några argument till varför man inte vill ha ett hästgymnasium till i Östergötland.
- En del är kostnaden. Det skulle kosta 154 800 kronor per elev och år för en plats i ett hästgymnasium. Motsvarande kostnad för elever på andra gymnasieutbildningar är 72 400 kronor. De ökade kostnaderna skulle påverka den övriga gymnasieverksamheten, säger han.
Han hänvisar också till länsarbetsnämndens åsikt.
- Länsarbetsnämnden har gjort bedömningen att det inte finns någon arbetsmarknad för de som har avslutat sin utbildning. Det finns ett hästgymnasium med 60 platser i Vreta och det täcker behovet för regionen. Ett ytterligare gymnasium här gör bara att man utbildar till arbetslöshet.
Han poängterar också att det inte går att jämföra Hästgymnasiet med hockey- och fotbollsinriktning i gymnasiet.
Yrkesutbildning
- Hästgymnasiet är en yrkesutbildning. De som har fotbollsinriktning till sin gymnasieutbildning utbildas inte till fotbollsspelare, säger Lars-Åke Edvardsson som däremot öppnar för att ha kommunen skulle kunna erbjuda ridsportinriktning till gymnasieprogrammen.
Jan Vikström, VD för Lärande i Östergötland, har dock svårt att köpa kommunens argument och hänvisar till skollagen.
- I skollagen står det att erbjudandet skall omfatta ett allsidigt urval av nationella program. Antalet platser på de olika programmen skall anpassas med hänsyn till elevernas önskemål. Detsamma gäller de olika inriktningarna inom programmen.
När Hästgymnasiet först fick sitt tillstånd gjordes det till ett sökbart alternativ. Hittills har 84 elever sökt programmet varav 34 stycken var förstahandsval. I går kväll anordnades en informationsträff för de som sökt till Hästgymnasiet. (se separat artikel)
Jan Vikström menar också att kommunen enligt skollagen inte ska använda arbetsmarknaden som skäl i sin överklagan och att den faktorn inte ska åberopas vid tillståndsbeprövning.
- Jag vet inte riktigt hur länsarbetsnämnden har gjort sin bedömning av arbetsmarknaden. Det är många som går den här utbildningen som läser vidare till yrken som hippolog och veterinär. Enligt en rapport från SACO betraktas de som bristyrken, menar Vikström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!