Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bråk om sjukskrivningar - läkare hotas

På vårdcentralerna upplever var femte läkare varje vecka konflikter med patienter kring frågan om att sjukskriva eller ej.
En av tre känner sig en eller flera gånger årligen hotad av patienter i samband med sjukskrivningar.

NORRKÖPING2005-08-18 06:00
Detta visar en enkät, där landstingen och försäkringskassorna i Stockholms och Östergötlands län deltagit.
71 procent av 7.600 tillfrågade läkare har svarat på den enkät, som skickats ut och vars resultat refereras i nya numret av Dagens Medicin.
Stig-Erik Åström, ortoped på Vrinnevisjukhuset och ordförande för Östergötlands Läkarförening, är inte förvånad:
- Även om det här inte varit uppe som någon stor facklig fråga så har det kommit allt mer i dagen under det senaste halvåret. Helt klart känner många läkare, framför allt på vårdcentraler, en stark press. Och naturligtvis är detta en arbetsmiljöfråga.

Friskskriva?
Konflikter uppstår inte minst, när läkaren efter någon längre tids sjukskrivning anser det dags att friskskriva.
- Här finns det ju en tydlig koppling till arbetet. Om man har jobb, om man trivs med det, eller om man är arbetslös. Sjukskrivningsinstrumentet har kommit att fungera som en ekonomisk lösning, när man inte har arbete. Det blir en förtäckt försörjning, säger Åström.

Självklar rättighet
Läkaren kan få svårt att stå emot en påstridig patient, som kräver att få vara fortsatt sjukskriven. I Dagens Medicin talas om hur vissa patienter rentav ser det som sin självklara rättighet att få sjukskriva sig.
Men så enkelt ska det inte vara. Åström understryker också, att i sak är det ju försäkringskassan som godkänner sjukskrivningen. Läkarintyget är en rekommendation.
Framför allt är det allmänläkarna på vårdcentralerna, som det här handlar om. Det är till dem som alla utbrända, utmattade, deprimerade - alla de svåra gränsfallen - kommer.

Gigantiskt
Men samtidigt pressas nu läkarna även från regering, riksdag och andra organ som vill få ner sjukskrivningarna.
- Kostnaderna är ju gigantiska, säger Åström. 120 miljarder kr för år 2004. Ingen vanlig människa kan ju föreställa sig, hur mycket pengar som det är.
Av enkäten framgår, att sju av tio läkare någon gång per år upplever konflikter kring sjukskrivningar. På vårdcentralerna möter, som ingressvis nämndes, var femte läkare varje vecka sådana konflikter.
Stig-Erik Åström är inte förvånad över siffrorna:
- Visserligen har det inte kommit fram till oss i den här omfattningen. Men det här är ju problem, som det nog är väldigt svårt att ta upp och diskutera. En sådan här enkät, där man svarar anonymt, ger nog en helt sann bild. Det är jag övertygad om.

Långa väntetider
Till viss del kan långa sjukskrivningstider förklaras med långa väntetider till åtgärder inom sjukvård, försäkringskassa, arbetsförmedling osv. I väntan på det ena eller det andra måste då sjukskrivningen förlängas.
Men när det börjar handla om tre, fyra fem, månader - då kan själva sjukskrivningen i sig bli tvetydig, med riskabla biverkningar också den.
- Man kommer in i en annan tillvaro, kommer bort från arbetslivet och arbetsplatsen. Undersökningar visar att efter sex månaders sjukskrivning är det svårt att få personen tillbaka till arbetslivet, säger Stig-Erik Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om