Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bråk om pengar till föreningar

”Nu försvinner fritidsmiljonen”, kritiserar Moderaterna. Nej, tvärtom, den har permanentats, kontrar Olle Vikmång (S).

"Når fler". Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång (S) talar om en satsning för att nå fler.

"Når fler". Kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång (S) talar om en satsning för att nå fler.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2016-02-17 19:00

Ett pressmeddelande från Moderaterna efter kultur- och fritidsnämnden på tisdagen har fått ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Olle Vikmång (S) att se rött.

Vikmång talar om ”billiga politiska poäng” som på felaktiga grunder skapar en oro hos föreningslivet. Tvärtom får föreningarna mer pengar, säger han och talar om en permanentning av fritidsmiljonen, plus en förstärkning, och förändrade kriterier för att bättre möta dagens behov.

Moderaterna beskriver i sitt pressmeddelande hur fritidsmiljonen funnits i tre år, att syftet varit att prioritera bredd och mångfald inom föreningslivet, och att den styrande majoriteten rivit upp möjligheten för föreningar att söka pengar ur fritidsmiljonen.

– Det är beklagligt att Kvartetten inte ser värdet av att öronmärka en del av föreningspengarna till föreningar som erbjuder gratis medlemskap, mellanmål och ibland även läxhjälp, säger Anders Boqvist (M), ledamot i nämnden.

Enligt Olle Vikmång (S) är Moderaternas historieskrivning felaktig.

– Fritidsmiljonen har bara funnits under 2015 och har finansierats med tillfälliga pengar, alltså inte ur ordinarie budget, säger han.

Pengarna användes till riktade insatser för att aktivera ungdomar som står utanför föreningslivet.

– I november fattade vi beslut om budgeten för 2016. I samband med det beslutet förstärkte vi föreningsstödet rejält i den ordinarie budgeten, och därmed permanentade vi också finansieringen för det som tidigare varit en tillfällig fritidsmiljon, säger Olle Vikmång.

Den gamla fritidsmiljonen gick in i det ordinarie bidragssystemet, i potterna uppdragsstöd och utvecklingsbidrag. De gamla kriterierna i fritidsmiljonen, att det bara skulle vara eftermiddagsverksamhet och att det skulle serveras mellanmål, är för trubbiga, säger Olle Vikmång.

– Vi ser att de här kriterierna snarare skulle vara begränsande för att uppnå det vi vill: att fler barn och ungdomar får möjlighet till en rik och meningsfull fritid. Med de gamla kriterierna skulle vi inte kunna finansiera insatser på lov, på en helg, eller kvällstid.

Vid nämnderna i januari och februari har närmare två miljoner kronor fördelats till över tio idrottsföreningar.

– Lägg därtill den nya fritidsfonden på 10 miljoner för integrationsinsatser 2016 så har vi aldrig haft så mycket pengar för integration och ökad delaktighet i föreningslivet som vi har idag, säger Olle Vikmång.

011-200 449

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om