Bra ? mycket bra
NORRKÖPINGNorrköping är bra. Till och med mycket bra, enligt en enkätstudie som Norrköpings studenter svarat på. Men oron inför framtiden ligger där och gnager. Mer än hälften av alla studenter känner sig stressade av studierna och den vikande arbetsmarknaden.
Studenterna Linda Karlsson, Emma Björsund, Linda Isberg och Christina Arling flyttade till Norrköping för att plugga på civilingenjörsprogrammet för fyra år sedan och de tycker att Norrköping är en mycket bra studentstad. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Studentlivet är livligare i dag och jag tycker att kulturutbudet är stort, säger hon.
Hennes kurskamrater instämmer. Ingen av de fyra tjejerna kommer från Norrköping, utan de lockades hit av utbildningen. De berättar att de känner sig välkomna och att det finns många studenterbjudanden på både fik och nattklubbar.
Men de skruvar lite på sig när de får frågan om de tänker att stanna när de är färdigexaminerade om ett år. Linda Karlsson bryter tystnaden och säger att hon stannar om hon får ett jobb. Arbetsmarkanden ser inte så ljus ut och tjejerna är oroliga för framtiden.
- Fy, jag vill inte tänka på att man är klar om ett år. Jag vet inte var jag ska söka exjobb och om jag överhuvudtaget kommer att få något, säger Emma Björsund.
<b>In i mörkret</b>
Under de fyra år de studerat har den ljusa arbetsmarknaden för civilingenjörer gått in i ett mörker.
- Men det gäller att inte ge upp, utan hoppas på att det vänder snart, menar Linda Isberg.
Studentlivet upplever de som tryggt och de känner inte längre någon större stress inför tentorna eller de projektarbeten som måste göras.
- Man kommer in i det där efter ett tag och lär sig hur man ska hantera det. Men visst var man stressad när man började plugga, säger Linda Karlsson.
Av den enkät som genomförts vid Campus i Norrköping framgår utöver berömmet för staden, att kontakten med studentkårerna är dålig. Trots att studenterna betalar obligatorisk kåravgift är det enbart sex procent som känner att de naturligt kan ta kontakt med studentkåren.
<b>Ingen kontakt</b>
- Det beror nog mycket på att de sitter i Linköping. Som student i Norrköping har man ingen kontakt dem, säger Linda Karlsson.
Dessutom visar enkäten att en tredjedel av studenterna bara ägnar 26 timmar i veckan åt sina studier, trots att de är heltidsstudenter. Tiden de lägger ner på studierna beror främst på hur mycket schemalagd tid de har och många av humanisterna har mindre än 15 timmar veckan. En vanlig förklaring från universitetens sida är att de humanistiska ämnena kräver mer tid till självstudier. Men när Högskoleverket släppte sin stora enkätstudie för ett år sedan gavs universiteten hård kritik för att ge så få föreläsningstimmar inom humaniora. Enligt Högskoleverket drar universiteten ned på undervisningen för att spara pengar och det är inte ovanligt att studenterna enbart har fyra timmars föreläsning under hela veckan.