"Bra att kontroller görs"
NORRKÖPINGProvtagningar behövs inom glassbranschen. Det tycker Marita Ross, som driver Färgargårdens Café.- Det är ett viktigt kvitto på om hygienen är god eller inte, säger hon.
- Följer man deras anvisningar så klarar man sig bra.
- I 15 års tid har jag drivit kafé, men har aldrig fått någon anmärkning. Det har blivit lite av en sport att inte få någon, ler hon.
<b>Kunderna lugnas</b>
Att sköta hygien och rengöring av verktyg tar tid, men Marita Ross har inte märkt att kunderna störs av att det.
- Jag tror att folk enbart blir lugnade av att se att det är god hygien och rena verktyg. Dessutom är det här ett utflyktsmål och de som kommer hit ut inte särskilt stressade. På det sättet är vi nog lite lyckligt lottade, säger hon.
<b>Tvättar händerna</b>
Till rutinerna hör bland annat att hålla koll på temperaturen och att inte lägga glasskopans handtag i vattnet den förvaras i. Då ökar risken för att bakterier hamnar i vattnet och börjar växa där.
Efter att ha tagit emot pengar av kunderna tvättar Marita Ross sina händer.
- Pengar har vandrat mellan många händer och på dem finns massor av bakterier, säger hon.
I den lilla glasskiosken i Färgargården säljer hon enbart hårdglass, eftersom det är alltför tidskrävande att rengöra mjukglassmaskiner.
- Vi skulle gärna vilja erbjuda våra kunder det. Men det tar tre timmar att göra ren en maskin, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!