Bra att barnen blir förkylda
Under fjolåret stannade föräldrar i Norrköping hemma i genomsnitt 4,3 dagar per sjukt barn. För Finspång var siffran något högre, 4,5 dagar där. Det visar statistik, som Apoteket AB tagit fram. Det framgår också, att man även kan se positivt på förkylningar.
Det tar ca 35 förkylningar innan man får ordning på immunförsvaret. Ju ju oftasre dest bättre skyddad senare i livet... FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Genomsnittet för hela landet ligger på 4,0 procent, och vad som förvånar mest är väl då att siffran är så låg. De allra flesta småbarn är ju sjuka långt mer än så. Om det här alls ska gå ihop sig måste det vara som så, att många ordnar sjuktillsynen på annat sätt - mormor, farfar osv.
I Söderköping är föräldrarna hemma med sjukt barn i snitt 4,5 dagar per år, i Valdemarsvik 4,3, i Linköping 4,4. Mest hemma i länet är man i Motala, 5,2 dagar där per barn och år, och minst i Ödeshög med 3,9 dagar.
Danderyd lägst
Blickar man ut över riket som helhet ligger Danderyd lägst med 2,8 dagar per barn, och Upplands-Bro högst med 6,9 dagar per barn.
Apoteket AB presenterar denna statistik samtidigt som man också sänder ut sin nya lilla skrift "Prosit", för att sprida vetande om barns förkylningar.
Man noterar att boken gavs ut just på måndagen, vilket ansågs passa bra eftersom den 4 oktober faktiskt är Internationella barndagen. Ett faktum som ju annars kommit i skymundan för den samma dag infallande Kanelbullens dag, som av någon anledning fått ett helt annat genomslag i media än de stackars barnen.
Förkylningar bra
I den här boken, med titeln "Prosit", får man bland annat lära sig att se positivt på sina små barns förkylningar. Att de är förkylda så mycket oftare än vuxna beror ju på deras mindre motståndskraft. Och faktiskt så tar det ca 35 förkylningar, innan man har fått ordning på immunförsvaret - vilket ju vuxna i allmänhet hunnit få.
Man får också veta att bakterier och virus är på ständig jakt efter platser, där de kan slå sig ner utan att bli avvisade av ogästvänliga immunförsvar. Och då är det svårt att tänka sig några mer lämpliga platser än små barns slemhinnor. Där känner sig bakterierna hjärtligt välkomna.
Dock har de små liven vanligen ett gott skydd under sina första sex månader, tack vare antikroppar som är kvar från fostertiden och så förstås modersmjölken. Men sedan får man räkna med fem till sju förkylningar om året under de första åren.
Smittas på dagis
Att barns förkylningar kan avlösa varandra så till det milda grad beror, som man kunnat misstänka, inte minst på de stora barngrupperna på dagis.
"Föreställ dig själv", läser vi, "effekten av femton omogna immunförsvar som möts - varenda tänkbara förkylningsvirus fastnar och transporteras runt. Dessutom följer virusen med hem till syskon och föräldrar."
Bland de goda råden från Apoteket kan nämnas, att man inte ska knussla med sjukdagarna. Om barnet är sjukt en torsdag bör man låta det stanna hemma också på fredagen, och på det viset få tre dagar att återhämta sig på.