Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bottnen som inte är botten

- Bråvikens botten är inte botten, utan där finns en hel del liv.
Det berättar Robert Andersson från företaget Medins Biologi AB i Mölnlycke, som igår undersökte bottensegmentet djupt ner i Bråviken och fick upp en hel del djur i sina provburkar.

Robert Andersson visar ett av de prover man tog upp ur Bråvikens botten igår och där man samlat de smådjur man hittade i bottenproverna. I bakgrunden ses hans kollega Per-Anders Nilsson som just packar in proverna.
Foto: Andreas Skogh (011-200 462)
redaktion@folkbladet.se

Robert Andersson visar ett av de prover man tog upp ur Bråvikens botten igår och där man samlat de smådjur man hittade i bottenproverna. I bakgrunden ses hans kollega Per-Anders Nilsson som just packar in proverna. Foto: Andreas Skogh (011-200 462) redaktion@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-06-16 06:00
- Provtagningarna sker genom att vi sänder ner en skopa till botten och tar upp cirka 15 liter bottensegment, varur vi sedan plockar de smådjur vi hittar. Dessa samlar vi sedan in i provburkar med sprit och tar med oss för analys, berättar Robert Andersson efter att man tagit upp provtagningsbåten i Lindö småbåtshamn.
- Och vi har inte bara gjort en bottenkontroll i Bråviken, utan ända nerifrån Valdemarsviken och runt hela skärgården och sedan slutligen in i Bråviken. Något som görs varje år och som utmynnar i att vi fyller i fältprotokoll och tar sedan med oss proverna till vårt företag i Mölnlycke för analys, innan vi sedan skickar resultatet till länsstyrelsen i Linköping och till Motala Ströms vattenvårdsförbund, som vi också fått uppdrag av.

Övergödning
På länsstyrelsen är det Niklas Bäckman som är ansvarig:
- De här bottenproverna ingår i den miljöbevakning vi utför kontinuerligt och i det här fallet kollar vi bottenfaunan och de djur som förhoppningsvis finns där.
- Vi kollar framförallt så det inte finns tecken på övergödning och det ser vi genom att det är så syrefria bottnar, att allt liv är borta. Men då har vi åtgärder att sätta in mot alla inblandade parter, som kommunens reningsverk, lantbruken, industrier i området och därför är det viktigt att vi tar dessa bottenprover kontinuerligt varje år för att kolla hur situationen är nere på botten och att vi sätter in motåtgärder snabbt om det behövs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om