Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bottennoteringen: Här röstade bara 42 procent

Det skiljer nästan 50 procentenheter i valdeltagande mellan det distrikt där flest röstade och det distrikt som hade lägst valdeltagande. "Det är en stor sorg för oss att så få gått och röstat", säger Nicklas Lundström (V).

Flera distrikt i Hageby hade lågt valdeltagande. I distriktet Hageby centrum röstade preliminärt 42,2 procent. I angränsande distrikt Porten och Söderporten röstade 45,1 procent respektive 45,3 procent.

Flera distrikt i Hageby hade lågt valdeltagande. I distriktet Hageby centrum röstade preliminärt 42,2 procent. I angränsande distrikt Porten och Söderporten röstade 45,1 procent respektive 45,3 procent.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2022-09-13 18:00

Enligt de preliminära siffrorna röstade 77,2 procent av Norrköpingsborna i kommunvalet. När alla röster räknats beräknas röstdeltagandet öka med kanske ett par, tre procentenheter. Det är lägre än i förra valet då nästan 83 procent lade sin röst. 

Några valdistrikt sticker ut i det här valet när det gäller valdeltagande. Enligt den preliminära räkningen röstade 92,3 procent av de röstberättigade i distriktet Krokek N. 42,2 procent röstade i valdistriktet Hageby C. Eftersom distrikten gjorts om sedan valet 2018 är det svårt att jämföra hur mycket lägre valdeltagande det är i ett distrikt.

Johan Wänström är statsvetare och forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet. Han säger att det är för tidigt att dra några slutsatser om valdeltagandet vid årets val. 

– Socioekonomiska faktorer har alltid varit betydelsefullt vid val. Vi vet att välbeställda och välutbildade går och röstar i högre utsträckning än motsatsen. Vi vet också att ålder har betydelse. Äldre går och röstar i högre utsträckning än unga. Det handlar om vilken anknytning man känner att man har till samhället, säger han.

Två partier som är hyfsat starka, både nu och historiskt sett, i ett distrikt som Hageby är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Hur ser de på det låga valdeltagandet?

– Det är en stor sorg för oss att så få har röstat. Jag tror att det beror på flera saker. Dels det totalförbud mot valaffischer som infördes i Hageby. Det blir ett informationsproblem som kommunen borde fundera över. Sen finns det ett strukturellt problem. Många känner att det inte spelar någon roll om de röstar. Ingen lyssnar ändå. Jag skulle säga att det inte finns någon från högersidan som kämpar för de här områdena. Det beror på att de vinner på att få röstar, säger Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström.

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) är också oroad över det låga valdeltagandet i vissa valdistrikt. Men hon tycker att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser på varför så få har röstat.

– Jag tänker att det kan vara att man inte känner sig som en del av samhället. Sen undrar jag hur mycket det betytt att det varit långa köer till en del vallokaler. Det är viktigt att det görs en analys om vad det låga valdeltagandet beror på, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!