Bottennapp för årets fiskesäsong i Strömmen
Ska sportfisket av lax och öring försvinna i Strömmen i centrala Norrköping? Risken är stor efter årets säsong som inneburit ett riktigt bottennapp, när det gäller såväl den totala fångsten som antalet betalande fiskare. - Fångsten har varit betydligt sämre i år och det pekar mot en halvering jämfört med i fjol, säger fisketillsyningsmannen Kenneth Israelsson, inför säsongsavslutningen för fisket på tisdag i nästa vecka.
Snart slutfiskat. På tisdag i nästa vecka avslutas fiskesäsongen i Strömmen i centrala Norrköping. Här är det Bosse Andersson som testar lite flugfiske med tillsyningsmannen Kenneth Israelsson som intresserad åskådare. FOTO: CAMILLA ELLINGSON
Foto:
- Så jag hoppas att berörda parter inser det värdefulla i den PR som ädelfisket ger Norrköping. I år har vi haft cirka 1.000 skolbarn som fiskat, vi har haft handikappfiske och dessutom en hel del turistfiskare utifrån.
Men vad beror det på att fiskefångsterna har minskat så kraftigt?
- Det finns många teorier, varför det verkar ha kommit in färre lax och öring i år, men vissa tror det beror på det hårda garnfisket av lax och öring ute i Östersjön eller också den varma sommaren och algblomningen. Det kan också vara ett resultat av ökade miljöfarliga utsläpp eller också är det helt enkelt en kombination av många orsaker.
Minskat överallt
- Vad som är klart är dock att fisketillgången inte bara minskat här i Norrköping, utan längs hela Östersjökusten. Ända nerifrån Mörrumsån och upp till de norrländska älvarna rapporteras färre fisketillgång.
Har du några konkreta siffror på minskningen här i Norrköping?
- Vi ser ut att hamna på ungefär 1,3 ton upptagen fisk, vilket är ungefär en halvering mot i fjol och siffran kan också jämföras med 3,5 ton som vi tagit upp som mest här i Strömmen under en och samma säsong.
- När det gäller öringar har det fångats ungefär 300 den här säsongen, jämfört med nästan 600 i fjol och när det gäller laxen har vi registrerat 33 hittills mot ett 100-tal i fjol.
Skjuter upp starten
Vad ska ni göra för motdrag?
- En konkret sak är att vi skjuter upp vårsäsongsstarten nästa år till lördagen den 14 februari, vilket är senare än vi brukar starta. Det innebär att fisken får en längre viloperiod att återhämta sig, vilket förhoppningsvis resulterar i en ökad tillgång av fisk under den kommande våren.
- Dessutom hoppas vi kunna sätta ut cirka 15.000 småfisk nästa år, jämfört med 9.000 i år, för att den vägen också öka fiskebeståndet om cirka två, tre år. Men då måste vi få ekonomisk hjälp, för att klara den ökningen och det får vi diskutera framöver, säger Kenneth Israelsson.
Positiv utveckling
- Med tank på allt som minskat i år, kan jag nämna en fiskemodell som ökat, nämligen rena sportfisket, där man släpper i fisken så fort man tagit upp den och registrerat den och det tycker vi är en positiv utveckling. Man får ju ta med sig hem högst två fiskar per dag, men släpper man i övriga, om man får fler, så är det givetvis tillåtet.
Fiske på Ensjön
Några andra nyheter till nästa år?
- Vi kommer kanske att sätta ut fullvuxen fisk på sträckan från Fiskeby till Färgargården, eftersom hela Strömmen, från Fiskeby och ända ut till Lindö numera är ett enda fiskevårdsområde och det underlättar möjligheterna för oss att satsa på nya grepp.
- När det gäller den kommande vintern, säger Kenneth Israelsson, ska vi anordna skolfiskedagar med pimpelfiske på Ensjön, om det blir en bra isvinter. Jag har redan några skolor inbokade och hoppas på fler framöver. När det gäller Ensjön vore det även intressant med stödutsättning av gös för att göra Ensjön än mer spännande för sportfiskare, som är ute efter såväl gös, som abborre och gädda.