Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Botten är nådd"

Läget för småföretagen i länet har inte varit så besvärligt sedan lågkonjunkturen i början av 90-talet. Men nu är botten nådd och det vänder uppåt redan 2010. Det hoppas de 200 småföretagare som har tillfrågats i vårens småföretagarbarometer.

Trots den ekonomiska krisen tror östgötarna på framtiden för sina företag. De ligger på tredje plats i landet. Det visar Lars Holm, regionchef för Företagarna Östergötland.

Trots den ekonomiska krisen tror östgötarna på framtiden för sina företag. De ligger på tredje plats i landet. Det visar Lars Holm, regionchef för Företagarna Östergötland.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2009-04-29 03:00
På bara ett halvår har tillväxten nästan avstannat hos länets småföretagare. Tillverkningsföretagen har drabbats hårdare än tjänsteföretagen. I höstas låg konjunkturindikatorn, som är summan av företagets beställningar, omsättning och sysselsättning, på 78. Ett halvår senare ligger siffran på 12. - Men trots att det är en svag utveckling så är det ändå positiva tal, säger Lars Holm, regionchef för Företagarna Östergötland. Han är mest bekymrad över att småföretagen i dag har förre anställda än för bara ett halvår sedan. Då kunde inte företagen växa på grund av bristen på rätt utbildad arbetskraft. I dag har samma företag tvingats att säga upp personal. Arbetsrätten ett hinder
Endast 44 procent av de tillfrågade småföretagen i Östergötland uppger att de i dag går för fullt. - Det kommer dröja innan företagen börjar anställa folk igen, nu när många inte ens går för halvfart, konstaterar Lars Holm. Företagen har uppgivit att det är den låga efterfrågan, för hög arbetsgivaravgift och arbetsrätten som hindrar företagen från att växa. - 60 procent av småföretagen har inga kollektivavtal och då får företagen inte heller göra avsteg från arbetsrätten, säger Lars Holm. Det vänder
Men trots den djupa nedgången, så är småföretagarna optimistiska och tror att ekonomin vänder redan nästan år. Småföretagarna på Gotland är mest optimistiska följt av företagarna i Jämtland och Östergötland. Lågkonjunkturen slår hårt mot hela landet. I nästan alla län minskar antalet jobb. Östergötland ligger just nu något under rikssnittet. Men de regionala skillnaderna är stora. Värst är tillbakagången i Jönköpings län, där tillverkningsindustrin dominerar.
Sedan 1985 har Företagarna och Swedbank genomfört två årliga enkäter bland landets småföretagare. Till småföretag räknas företag med 1-49 anställda. 4 000 småföretagare har tillfrågats i vårens undersökning och 200 av dem är verksamma i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om