Bostadsbristen är värre än någonsin

Bostadsbristen är värre än någonsin i Norrköping och det kommer bara att bli värre under de närmaste åren säger bostadssamordnare Kenneth Edström på Norrköpings kommun.

Bygge. Kenneth Edström menar att det byggs alldeles för lite och dessutom för dyrt för att de svaga grupperna ska ha råd att bo där.

Bygge. Kenneth Edström menar att det byggs alldeles för lite och dessutom för dyrt för att de svaga grupperna ska ha råd att bo där.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-03-26 06:30

Kenneth Edström berättar att det för tillfället finns 300-400 människor som flyttar runt och lever nomadliv i Norrköping. I onsdagskvällens Uppdrag granskning på Svt uttalar sig Kenneth Edström om situationen i Norrköping och han förklarar för Folkbladet att det hela började för ett år sedan när han gjorde en anmälan till Skatteverket och Arbetsförmedlingen om brott mot folkbokföringslagen. I Norrköping uppmärksammades flera fall med fejkade adresser. Bland annat bodde 67 personer enligt folkbokföringen i en och samma lägenhet. Planeringsarbetet blev därför väldigt svårt och det fanns även en hel del barn som man oroade sig för.

– Ska jag kunna leverera till politikerna måste det ju finnas siffror och prognoser på hur situationen ser ut. Det är ju redan illa med 300-400 personer med barn som tvingas leva ett nomadliknande liv genom att flytta mellan olika lägenheter.

Alla prognoser pekar på att antalet ensamkommande flyktingbarn och anhöriginvandrare till Norrköping kommer att öka, vilket enligt Kenneth Edström innebär bekymmer som inte kommer att kunna lösas under de närmaste åren. Det bostadsbyggande som har kommit igång menar han är långt ifrån tillräckligt.

– I Norrköping saknas det ungefär 3 000 hyreslägenheter totalt sett. Om man tittar på det som ligger under kommunens och socialtjänstens ansvar handlar det om ett underskott på ungefär 1 000 hyreslägenheter, om man ser till vad som krävs för att vi ska kunna lösa vår uppgift på ett bra sätt.

Kenneth Edström berättar att antalet nya lägenheter som blev färdigställda 2014 för reguljär uthyrning var 297 stycken och säger att det bostadssociala underskottet då hamnar på cirka 700 lägenheter.

– Men då är det så att de här nyproducerade dyra lägenheterna hos exempelvis Lundbergs i Spinnrocken är lägenheter som de här svaga grupperna jag pratar om inte har tillgång till. Det bygger på en framtida flyttkedja och vi vet ju att vi varje år tar vi emot en stor grupp anhöriginvandring och de flesta av dem kan ju inte heller bo där. Befolkningsökningen är mycket större än bostadsbyggandet och det kommer att ta några år innan bostadsbyggandet kommer att ge några effekter, så min bedömning är att situationen under de närmaste fem åren kommer att försämras.

Kenneth Edström är positiv till förslaget om att kommuner inte längre ska kunna säga nej till att ta emot flyktingar, men han ser det inte som en lösning på problematiken i nuläget eller under de närmaste åren.

– Många kommuner kommer att göra benhårt motstånd och hävda självbestämmandet och allt möjligt, så det kommer att bli en lång process.

Den 1 december 2010 trädde lagen (2010:197) om etableringsinsatser i kraft. I och med den nya lagen övertog Arbetsförmedlingen det samordnande ansvaret för nyanlända från kommunerna i den så kallade etableringsreformen. Syftet med etableringsreformen är att påskynda och underlätta nyanländas etablering i arbetslivet. Enligt reformen skulle det ta max två år för en nyanländ som beviljats uppehållstillstånd att få egen bostad och komma ut i arbetslivet. För att få ett arbete krävs en bostad och för att få en bostad krävs ett arbete. Enligt Uppdrag granskning har tio procent etablerat sig efter tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om