När en person har beviljats uppehållstillstånd börjar processen med ett etableringssamtal med inskrivning och basinformation på Arbetsförmedlingen. Parallellt börjar bostadssektionen som jobbar nationellt med att försöka hitta en bostad. Enligt det uppdrag Arbetsförmedlingen har i och med den av den tidigare regeringen beslutade etableringsreformen ska etableringssamtalet leda fram till ett beslut om en etableringsplan. Det beslutet ska fattas senast inom två månader efter beviljat uppehållstillstånd.
– Vi klarar det på två månader. Nu har vi fått mer resurser, säger Håkan Lind, sektionschef på etableringssektionen på Arbetsförmedlingen i Norrköping.
Han berättar att det för fyra år sedan var tre handläggare som arbetade med uppdraget. Idag har man 31 handläggare och det ska inom kort anställas ytterligare elva. Dessutom ska tolv-tretton etableringsresurser anställas i maj. Etableringsresurserna ska vara ett stöd för de nyanlända och ersätta de etableringslotsar som Arbetsförmedlingen nyligen sagt upp avtalet med. Just nu är knappt 1 400 personer inskrivna i etableringen på Arbetsförmedlingen i Norrköping.
Arbetsbelastningen är hög för alla handläggare, men hur många ärenden varje handläggare har är svårt att svara på eftersom det är stor skillnad på ärendena.
– En handläggare som arbetar med personer som har krigsskador eller låg utbilning har ju färre ärenden än de som jobbar med högskoleutbildade personer. Men på grund av arbetsbelastningen både hos Migrationsverket och Arbetsförmedlingen så rekryterar ju båda myndigheterna nu.
Enligt Arbetsförmedlingens siffror så är det 67 personer av de knappt 1 400 personer som är inne i etableringen i Norrköping som bor kvar på anläggningsboende och därför inte har fått en etableringsplan. Håkan Lind håller dock med om att det kan finnas ett stort mörkertal och att det säkerligen finns många som är skrivna på en adress, men i själva verket bor på en flyktingförläggning.
– Vi vet också att det finns en trångboddhet. Boendesituationen gör att många mår dåligt.
Håkan Lind nämner bland annat att de med sfi-undervisning inte får den ro de behöver.
– Vi utreder ju inte var de bor, men bostadsbristen är ett faktum som det inte går att bortse ifrån. Det finns en enorm bostadsbrist i Norrköping.