Bosman till Sverige
NORRKÖPINGBosman kommer till Sverige.På fotbollsrörelsens representantskapsmöte i november kommer man med största sannolikhet att klubba igenom nya transferregler. Folkbladet kan i dag avslöja att man även i den inhemska fotbollen kommer att spela efter internationella spelregler - med följder för samtliga svenska klubbar. Kanske redan nästa år, men antagligen träder de nya reglerna i kraft 2005.
Förre IFK-ordföranden Björn Ahlberg har varit med och förberett förslaget till de nya reglerna. Han tror att de kommer att införas 2005. Då kommer alla spelare utan kontrakt kunna gå gratis inom svensk fotboll, oavsett serietillhörighet. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
1) Bosman-övergångar.
Sedan några år är kontraktslösa spelare fria att gå gratis till vilken klubb som helst, internationellt. Detta har inte gällt inom Sverige, där även kontraktslösa spelare kostat pengar.
Enligt de nya reglerna kommer samma regler att gälla för nationella som internationella transfers, för Bosman-spelare.
2) Utbildningsersättningar.
Klubbar som värvar spelare på max 23 år, ska betala en ersättning till spelarens tidigare klubbar. En tabell avgör hur hög summan blir. Man utgår från divisionstillhörighet med mera.
Detta innebär att unga spelare alltså inte blir gratis - även om de står utan kontrakt.
3) Tolvmånadersregeln.
Den 1 september 2001 införde Fifa en ny princip, som säger att man bara får byta klubb en gång per år.
Det är även reglerat under vilka perioder man får byta klubb. Under två "transferfönster" - ett på sommaren och ett på vintern - får man byta förening.
<b>Icke-amatörer</b>
Reglerna gäller för icke-amatörer, där gränsen går vid 3000 kronors ersättning per år. Fast även amatörklubbar kommer att inbegripas av reglerna. Enda skillnaden blir att amatörer är fria att byta klubb under vintern, precis som kontraktsfria proffs.
Björn Ahlberg sitter i Svenska Fotbollförbundets styrelse och är även med i transfergruppen, som leds av Lars-Åke Lagrell. Transfergruppen har förberett spörsmålet.
- Frågan kommer att diskuteras på ordförandekonferensen i samband med dam-VM. Där deltar ordförandena för distrikten, SEF (Svensk Elitfotboll), EFD (Elitföreningen Damfotboll) samt förbundsstyrelsen, berättar den förre IFK-basen Ahlberg.
Därefter kommer underlag att skickas ut till de olika distrikten. Inom fotbollen tas alla stora beslut av rörelsen.
Den 21-22 november sker representantskapsmötet, där samtliga instanser i den svenska fotbollen deltar. Då tas det slutgiltiga beslutet om systembytet.
Ahlberg tror att de heta diskussionerna snarare kommer att handla om när - inte om - förändringarna ska ske.
- Spelarfacket vill att det ska genomföras redan 2004. Jag och Bengt Madsen har förhandlat med facket om detta. Min gissning är att det blir 2005.
Även tabellerna för utbildningsersättningarna kan bli omdebatterade.
- Jag ser också att systemfrågan kan komma upp, säger Ahlberg.
Vilka är riskerna med de nya reglerna?
- Den största risken är den mängd detaljfrågor som man ännu inte vet svaren på. Man genomför ett system som man inte vet alla konsekvenser av.
Vad är alternativet?
- Alternativet är så klart att ha kvar det gamla systemet. Då kan Fifa säga att "det får ni inte". Frågan är hur kraftfullt de gör det. I slutändan blir det fotbollsrörelsen som bestämmer.