Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bortkastade miljoner

De här projekten kostade Kriminalvården över 200 miljoner. Ändå kom det aldrig längre än till projektering. Inget av fängelserna kom att byggas. Den 67-årige Norrköpingsföretagaren, som åtalats i målet, fick stora provisioner från generalkonsulten.Men hans insats där har, enligt åklagaren, bara bestått i maskopin med Kriminalvårdens fastighetschef. Som han ska ha delat provisionen/mutorna med.

Snart tre år sedan är det nu, som överåklagare Gunnar Stetler drog igång förundersökningen i den stora muthärvan. Som sedan bara växte och växte. Nu är det omsider dags för rättegången.

Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / SCANPIX

Snart tre år sedan är det nu, som överåklagare Gunnar Stetler drog igång förundersökningen i den stora muthärvan. Som sedan bara växte och växte. Nu är det omsider dags för rättegången. Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / SCANPIX

Foto: Andreas H. Nilsson / SvD / TT

NORRKÖPING2014-01-03 08:42

Till generalkonsult för projekteringarna av fängelser i Haparanda och Östersund utvalde Kriminalvårdens nu åtalade fastighetschef, i vanlig ordning utan upphandling, en skånsk arkitektfirma. Det skedde första halvåret 2006.

Med det mönster, som går igen i det här målet, hade hans gode vän Norrköpingsföretagaren (N-företagaren) då redan slutit ett provisionsavtal med arkitektfirman.

Han blev, har han själv sagt, konsult åt firman – vars nu åtalade vd i polisförhören har gett den här beskrivningen

– Han berättade vid något tillfälle, att Kriminalvården hade enorma investeringar framför sig. Det intresserade mig jättemycket.

I enklaste laget

Avtalet mellan arkitektfirman och N-företagaren innebar att denne i provision skulle få 2,5 procent av affärens värde, om det kom till avtal med Kriminalvården.

Enligt vad som sagts i förhören ska det sedan ha varit från Kriminalvårdens helt offentliga hemsida, som N-företagaren hämtat sina så "intressanta" uppgifter.

Förhörsledaren tyckte, att det där var väl ändå i enklaste laget.

– En tanke man får är väl, att det är lite enkelt att tjäna 11,6 miljoner på ett tips. Jag menar, du kan ju titta på Kriminalvårdens hemsida själv.

– Ja, så skulle man kunna säga i efterhand, medgav arkitektfirmans vd då.

Höll hemligt

Enligt vd:n var det inget märkvärdigt med överenskommelsen. Han informerade dock inte någon annan om den, inte ens sin bolagsstyrelse.

Sedan det avtalet slutits gjorde Kriminalvårdens fastighetschef själv ett besök hos arkitektfirmans vd. Någon offert för de stora fängelseprojekten behövde firman sedan aldrig lämna, det gick galant ändå.

– Så jag måste ha fått det här på mina och firmans meriter, har vd:n sagt i polisförhören.

Allt skedde som sagt enligt det vanliga mönstret. För Kriminalvården var det fastighetschefen själv, som skrev under avtalet. Han hade också fått fria händer av generaldirektör Lars Nylén.

Att uppdraget, och därmed provisionen till N-företagaren, växte så till den milda grad, det kunde man – har det sagts i polisförhören – inte ens drömma om.

– Ja, det blev ju astronomiskt, när det väl gick i mål, har arkitekt-vd:n konstaterat.

Gjort skäl för

Hela 11,6 miljoner blev N-företagarens belöning, för att han hade tittat in på Kriminalvårdens hemsida. Sin minimala arbetsinsats till trots anser han sig ha gjort skäl för pengarna. Arkitektfirman fick ju uppdraget, som han tipsat den om! Och 2,5 procent var ju avtalat.

– De ville ha nya stora kunder. Och jag visade dem, att Kriminalvården var en mycket bra kund att bearbeta, har han sagt i polisförhören.

Överåklagare Gunnar Stetler har en helt annan syn på saken. För honom handlar detta om en brottslig triangel, där fastighetschefen och företagaren delat på "provisionen" från arkitektfirman. N-företagaren behövde i grund och botten inte göra något alls, eftersom hans verkliga funktion ju var en helt annan.

Arkitektfirmans vd, som fick jättejobben på ett bräde, har – enligt åtalet – haft fullt klart för sig vad detta handlade om, och att det inte var på egna meriter som hans firma fick uppdraget. För hans del gäller åtalet flera fall av grov bestickning,

Inte bara mutor

N-företagaren har i polisförhören försökt visa, att hans affärsverksamhet minsann inte bara kretsat kring de nu åtalade provisionerna/mutorna. Han ska också ha försökt starta ett företag i Kenya, och han uppger sig ha haft ett projekt med en koreansk bank.

Men av detta blev det i så fall – ingenting. Stetler tvivlar på, att N-företagarens myckna resande alls haft med affärer att göra. Ingen dokumentation om sådant har kunnat spåras.

Det beror – har N-företagaren förklarat – på att hans dator kraschade en gång, när han var i Kenya. Då förstördes tråkigt nog alla de viktiga dokumenten. (Medan däremot en massa annat uppenbarligen kunde räddas.)

Men har han verkligen inte någon gång talat med sin sedan 30 år synnerligen gode vän fastighetschefen om de här sakerna? Så gott som allt kretsar ju just kring Kriminalvården och dess fastighetschef.

– Nej. För när man jobbar så mycket som jag, då vill man inte gärna prata jobb när man träffar vänner...

Av de stora fängelsebyggena blev alltså inget. Kvar står bara, att projekteringarna gick lös på 200 bortkastade miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om