Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Börjar bli skröpliga

I över 150 års tid har nu Promenaderna och deras lindar varit fall för bekymmer och omsorg. Till en början, 1850-talet och ett antal år framåt, var de små ömtåliga plantor som hade märkvärdigt svårt att ta sig. Idag är många förstås redan utbytta. Likväl finns nu åtskilliga, som börjar bli gamla och skröpliga.

Dessa gamla kära bekantingar har vid det här laget krävt omsorg i över 150 års tid.

Foto: Robert Svensson

Dessa gamla kära bekantingar har vid det här laget krävt omsorg i över 150 års tid. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-07-27 15:12

För att ta det lite från början så var det år 1858 som Nya allén, som den då först kallades, drogs fram 1,5 spikraka kilometer från Norr Tull bort till Saltängen.

Men det dröjde, innan de planterade lindarna ville ta sig. Av kritikerna kallades den blivande Norra Promenaden rentav för något så vanvördigt som "Påkallén".

Att många av de idag 2 000 lindarna gjort sitt har länge stått klart. Som Folkbladet redovisat har kommunen också en ny strategi för återväxten.

Fälla sektioner

Om man bland alla gamlingarna planterar ut enstaka små, unga lindar tenderar dessa att växa upp snett. Men om man i stället fäller hela sektioner i taget, mellan 20 och 70 lindar på samma gång, då ska det nyplanterade kunna växa upp rakt och snyggt.

En inventering av 400 träd i våras visade, att 35 av dem var riskträd och tio i så dåligt skick att de snart måste tas ned.

Kommunen hade där sakkunnig hjälp av certifierade arboristen Harald Kratschmer, som enligt kommunens hemsida nu också gjort ett återbesök. Med hjälp av en ljudtomograf har han då närmare besiktigat lindarnas status.

– Ett träd i korsningen mellan Nygatan och Östra Promenaden måste fällas. Det hade kraftigt rötangrepp och var en stor trafiksäkerhetsrisk. Utöver det måste cirka 20 träd klassas som mycket farliga, och måste tas om hand snarast möjligt, säger Kratschmer.

Inte trafiken

Det är inte i första hand trafiken, som tärt på träden. Snarare är det är ledningar och annat i marken nergrävt, som med tidens gång gjort sin åverkan på rotsystemen.

Den farliga linden sågades ner så snart Harald Kratschmer hade ställt sin diagnos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om