Borgerligt lockar samkönade par

Borgerliga bröllop är vanligare bland par av samma kön än bland befolkningen i stort. Förra året gifte sig 14 av 20 samkönade par borgerligt i Östergötland.

Äktenskap. Sedan 2009 har samkönade par laglig rätt att gifta sig på samma villkor som olikkönade par.

Äktenskap. Sedan 2009 har samkönade par laglig rätt att gifta sig på samma villkor som olikkönade par.

Foto: AJ Reynolds

Norrköping2015-07-30 18:00

Drygt 60 procent av Sveriges befolkning gifter sig borgerligt, men bland samkönade par ligger siffran på 75 procent. Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, tror att det kan bero på att samkönade par ofta har haft mer anledning att reflektera över kyrkans roll i samhället än olikkönade par.

– Alla par har naturligtvis sina egna anledningar för varför de väljer att gifta sig borgerligt, men jag tror att för olikkönade par är det en mysig tradition att gifta sig kyrkligt. Samkönade par har ofta haft mer anledning att reflektera över vad kyrkan har stått för i de här frågorna genom åren. Och även om i alla fall Svenska kyrkan är öppen för samkönade giftermål nu så kan vissa ha upplevelser från en enskild person inom kyrkan som varit negativ till det, säger Ulrika Westerlund.

Svenska kyrkan i Norrköping engagerar sig i Pridefestivalen i Norrköping och kyrkoherde Thomas Wärfman tycker att det är tråkigt att så många samkönade par väljer bort att gifta sig kyrkligt.

– Vi tycker att det är viktigt att alla känner sig välkomna och vill såklart att så många människor som möjligt ska välja att gifta sig kyrkligt, säger Thomas Wärfman.

För att locka fler till att gifta sig kyrkligt erbjuder de vid några tillfällen om året att komma och ha ett dropp in bröllop och det har varit populärt bland både samkönade och olikkönade par.

Ulrika Westerlund menar också att bröllopsdagen för många är en väldigt viktig dag och finns det då en dålig upplevelse från något kyrkligt sammanhang med i bagaget är det klart att en väljer ett borgerligt bröllop.

– Men jag tror inte att hbtq-personer över lag är mindre religiösa, säger hon.

Äktenskap

Registrerat partnerskap infördes i Sverige 1995. Lagen innebar att två personer av samma kön kan ingå partnerskap.

De som ingått partnerskap erhöll de flesta av de rättigheter, möjligheter och skyldigheter som två personer som ingått äktenskap erhåller.

Lagen om registrerat partnerskap avskaffades den 1 maj 2009 då Sveriges äktenskapslag blev könsneutral, vilket möjliggör för samkönade par att i stället ingå äktenskap.

Från den 1 november 2009 blev det möjligt för samkönade par att få vigseln förrättad inom Svenska kyrkan.

Källa: RFSL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om