Boplats från forntiden byggs vid campingen?
NORRKÖPINGEn boplats från forntiden ska byggas upp i Norrköping. Det vill Föreningen Bronsålder i Norrköping och även politikerna i kultur- och fritidsnämnden.Frågan är bara VAR den ska byggas...
"Våra planer att bygga en forntidsboplats med ett långhus fortskrider och vi hoppas kommunen accepterar vårt förslag att bygga den bakom Himmelstalunds camping", säger Pehr Hasselrot i Föreningen Bronsålder. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Vid senaste nämndemötet återremitterades dock ärendet utan att något beslut togs.
Samtidigt poängterade nämnden att man är positiv till idén om en forntida boplats.
<B>? Vad blir nästa steg i kampen för boplatsen?</B>
- Vi hade nyligen besök av politiker från nämnden, där vi berättade mer ingående om våra planer på en boplats med bland annat ett långhus.
Lars Erichs, ordförande i Hällristningsmuseet Turistbyrån har skriftligt delgett nämnden sina åsikter, som bland annat går ut på följande:
"Det aktuella området är idag tillhåll för diverse ljusskygga element, som sysslar med droghandel, prostitution och slakt av stulna bilar.
Vi anser att bygget av forntidsboplatsen på ett högst naturligt sätt skulle bidra till att skjuta undan ovan angivna och för staden mycket otrevliga företeelser.
Vi ser förslumningen av området bakom campingen, som ett reellt hot mot säkerheten och trivseln i hela Himmelstalundsområdet och är villiga att genom vårt projekt och tillhörande aktiviteter, bana väg för befolkande och 'upplysning' av platsen."
<b>Inga bidrag</b>
Pehr Hasselrot tillägger att man inte kräver några ekonomiska bidrag från kommunen till boplatsens genomförande:
- Däremot hoppas vi få timmer till långhusets stomme från någon av kommunens skogsgallringar. I övrigt hoppas vi på bland annat sponsorer från företag och näringsliv till den här nya besöksattraktionen i Norrköping. Dessutom det den första i sitt slag i Östergötland.
Föreningen Bronsålder i Norrköping var med och bildade nätverket "Sveriges levande forntid" som består av 34 medlemmar runt om i landet.
- Forntidsanläggningarna inom nätverket har sammanlagt över 500.000 besökare årligen plus 60.000 skolbarn som får sina grundläggande förhistoriska kunskaper via praktiska övningar i forntida matlagning, redskapstillverkning, idrotter med mera, säger Pehr Hasselrot.
- Något som vi eftersträvar även här i Norrköping.