Bonnie har inte tappat tron på människorna
Bonnie spinner belåtet när hon blir klappad. Hon har inte tappat tron på människorna, trots att någon sparkat henne så hårt att hon inte kan gå ordentligt. Nu måste hon operera höften. - Vi hoppas kunna samla in pengar till operationen, säger Sofia Sturesdotter på Fiahemmet. Norrköping runt ger också tips om trädbeskärning och semlor.
Just nu är rätta tiden att beskära sina fruktträd. Den som inte klarar jobbet själv, kan få hjälp av Björn Lindberg (t.v.) och Magnus Larsson.
Foto:
- Katter är väldigt tåliga när de har ont, säger Sofia Sturesdotter. De accepterar sin smärta, eftersom de har sådan överlevnadsvilja.
Bonnie är en vacker grå-vit bondkatt, mellan ett och två år. Hon hittades den 21 december på Bäckgatan.
- Hon är jättetrevlig, en verkligt mysig katt, säger Sofia Sturesdotter och gosar med Bonnie.
En höftledsoperation kostar runt 7 000 kronor. I lördags hade Fiahemmet öppet hus. Då skänkte snälla människor 500 kronor till Bonnies operation. Men fortfarande saknas alltså mycket pengar för att Bonnie ska slippa ha ont. Den som vill hjälpa Bonnie kan sätta in pengar på postgiro 723 72-6 och märka talongen "insamling för Bonnie".
För ett år sedan samlade Fiahemmet in pengar till en likadan höftledsoperation för en annan av hemmets hittekatter. Den katten är i dag helt frisk.
+++ Måndagen verkade vara den stora trädbeskärardagen. Överallt knipsades det grenar. I Lindö putsades äppelträden av Björn Lindberg och Magnus Larsson från Konungsunds trädgårdsservice.
- Nu och fram till knoppningen är perfekta tiden att beskära fruktträden, säger Magnus Larsson.
Många beskär sina träd själva.
- Men de borde anlita oss, säger Magnus Larsson och skrattar. Om man gör fel kan trädet få sjukdomar. Det kan också bli mindre frukt.
Den som ändå vill beskära själv får ett tips av proffsen:
- Var inte för feg, våga skära rejält, säger Magnus Larsson.
Om man ändå är osäker på hur mycket man ska ta, finns det en bra regel.
- Ett snyggt träd är ett bra träd, säger Björn Lindberg.
+++ Direkt efter trettonhelgen stod de där, vitpudrade och läckra. De som gör att vi överlever oxveckorna mellan trettonhelgen och påsken. Semlorna.
- I år kommer påsken tidigt, därför blir det en kort säsong, säger Marcus Landerholm, tredje generationen och en av delägarna till familjeföretaget.
Det var Marcus farfar som startade Landerholms 1954. Receptet på semlorna är detsamma.
- Och fortfarande lika hemligt, säger Marcus och ler.
En vanlig dag bakar Marcus 400 semlor.
- Försäljningen ökar hela tiden successivt för att kulminera på fettisdagen, berättar han.
På fettisdagen bakar han 6 000 semlor.
En kund kommer in i konditoriet och berömmer de goda semlorna.
- Ni kan gott baka semlor varje dag året runt, säger han. Det är så gott.
Marcus Landerholm har riktig grädde på sina semlor och grovvalsad äkta mandelmassa. Locken är runda.
- Det är för att det går snabbare med runda lock, man slipper klippa locken och därmed slipper man klippa sig i fingrarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!