Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bollar med miljonerna

Fler förskolelärare och mindre barngrupper. Det vill personalen på förskolan Portlåset i Norrköping ha. Och socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist gav direkt löftet:
- Jag lovar 6 000 nya tjänster inom barnomsorgen under den här mandatperioden.

NORRKÖPING2003-10-09 06:00
Att förskoleministern Lena Hallengren för ett år sedan lovade att pengarna till fler tjänster skulle komma redan 2004 vill inte Lars Stjernkvist kännas vid.
- Det har vi aldrig lovat. Däremot har vi sagt att det ska bli under den här mandatperioden.
I samband med regeringsförklaringen sa statsminister Göran Persson att satsningen på fler förskolelärartjänster ska inledas 2005.
Li Teske, s, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Norrköping, var med Lars Stjernkvist på Portlåset.
- Jag skulle förstås gärna vilja ha pengarna redan nu, säger hon. Men samtidigt har jag förståelse för att vi måste vänta. Nu får vi jobba lokalt för att hitta sätt att förstärka verksamheten på förskolorna.
En grupp med politiker och tjänstemän har tillsatts för att diskutera förskolans utveckling.
- Vi har inte lyckats lika bra med förskolan som med grundskolan, säger Li Teske. Så det är ett område vi måste jobba vidare med.

För stora grupper
Personalen på Portlåset tog tillfället i akt att informera de båda politikerna om sin situation.
- När jag började här på Portlåset 1980 hade vi högst tolv barn i varje barngrupp, berättar Gunilla Bladh. Nu har vi 18 barn på småbarnsavdelningen. Då hade vi 4,5 tjänster. I dag har vi 3,75. Grupperna har helt enkelt blivit för stora.
Situationen på Portlåset är lite speciell, eftersom barnen kommer från flera olika länder och många föräldrar inte kan prata svenska. Här finns också en specialavdelning för barn med kommunikationsproblem.
- Vi har många svåra psykosociala frågor att ta itu med här, säger Birgit Karlsson, förskolechef. Och om vi ska kunna stärka föräldrarna i deras föräldraroller behöver vi mer stöd. Personalen behöver mitt stöd, men jag har tre ställen till som jag är chef för. Jag far som en skållad råtta mellan de olika ställena.
När Birgit Karlsson var nära utmattningens gräns anställdes Gunilla Wahlberg, förskolelärare och rektor, på Portlåset.
- Man önskar att det fanns mer tid för reflektion och dokumentation, säger hon. Det fanns när jag började i yrket och det är viktigt.

Trivs som lekfarbror
Både Li Teske och Lars Stjernkvist lyssnar uppmärksamt.
- Jag tror man måste börja jobba på ett nytt sätt inom kommunen, säger Li Teske. Det gäller att se behoven och förstå att alla barn inte kostar lika mycket.
Under rundvandringen fastnar Lars Stjernkvist på småbarnsavdelningen. Han kastar boll med småttingarna och ser ut att trivas väldigt bra i rollen som lekfarbror.
- Ibland kan jag undra ´vad har jag gjort för mänskligheten i dag?´, berättar han. Därför är det så skönt att få komma ut i verkligheten. Och jag kan ju med egna ögon se att det behövs mer personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om