Boken Rädda Barnen backade för
STOCKHOLM/TT SpektraNyligen gav Rädda Barnen ut en överlevnadshandbok för flickor som befinner sig i klyftan mellan två kulturer. 60 000 exemplar skulle delas ut till alla flickor - på initiativ från författarna. Men nu backar Rädda Barnen.
Författarna bakom "Överlevnadshandbok för flickor", Farnaz Arbabi (bilden) och Lotta Fristorp, har jobbat hårt för att få Rädda Barnen att ändra sig och dela ut boken i alla skolor i Sverige. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Och det är just dom här flickorna som är målgruppen till "Överlevnadshandboken för flickor om frihet och heder", som Rädda Barnen gav ut tidigare i höstas.
Tanken var att den skulle tryckas i 60 000 exemplar och delas ut till alla flickor i en viss årskurs. Men sedan har Rädda Barnen backat. I dag har boken tryckts i 6-7 000 exemplar och delats ut till tio skolor i tre kommuner - på prov.
Representanter inom Rädda Barnen ska under de närmsta dagarna gå igenom lärarnas reaktioner på de skolor som fått boken på prov.
Utifrån det ska Rädda Barnen avgöra bokens framtid.
- Att få den här boken är kanske inte det bästa som kan hända de utsatta tjejerna, säger Anna Frenning, ansvarig för integrationsfrågor på Rädda Barnen. Jag tycker inte att man ska dela ut boken på bred front om den visar sig vara olämplig och väcker fel reaktioner.
Anna Frenning tror att boken kan göra mer skada än nytta då den kan uppfattas som provocerande av nära anhöriga.
Men författarna till boken, Lotta Fristorp, journalist och pressansvarig för Unga Klara på Stockholms stadsteater och Farnaz Arbabi, regiassistent på Unga Klara, håller inte med.
- Man är rädd att boken ska provocera männen i invandrarföreningar. Det kanske man gör, men vad gör det? Rädda Barnen är en barnrättsorganisation och får väl ta det i så fall, säger Lotta Fristorp och fortsätter:
<b>Föräldrarnas ägodel</b>
- Det finns flickor här i landet som inte har rätt till sitt eget liv, utan lever som föräldrarnas ägodel. För oss har det varit lika viktigt att lösa hur vi ska nå de här tjejerna, som hur vi ska skriva innehållet i boken. De promenerar ju liksom inte in på Akademibokhandeln för att fråga om det finns en överlevnadshandbok.
Lotta Fristorp och Farnaz Arbabi har arbetat hårt för att få ledningen på Rädda Barnen att ändra sig och sprida boken till landets alla skolor. Ett önskemål som de också först fick igenom. Men sedan hände någonting. Personligen tror hon att det handlar om en rädsla att uppfattas som främlingsfientliga när de tar ställning.
- I stället lägger de över ansvaret på lärarna. Jag tror att många kan vara lite ängsliga för att göra en sådan provokativ handling. Det är ju mycket jobbigare för dom än för Rädda Barnen som organisation, menar Lotta Fristorp, som skrivit två andra överlevnadshandböcker för Rädda Barnen, en om barn till psykiskt sjuka och en om barn med depression och självmordstankar. Starka och svåra ämnen, men ingen av dom har väckt så starka reaktioner inom Rädda Barnen som den om unga flickor.
<b>"Författarna egotrippade"</b>
Rädda Barnens ordförande, Annika Åhnberg håller med om att boken är kontroversiell, och att det därför är viktigt att "gå lite saktare fram". Hon menar, till skillnad från Fristorp och Arbabi, att det är främst lärarna som ska ta tag i det här:
- Det är ju ett problem att lärare är så fega i de här frågorna, att de inte vågar ta konfrontationer, säger hon. Men vem ska annars göra det? Det är ju dom som möter tjejerna.
Annika Åhnberg fortsätter:
- Jag har försökt att förklara det för författarna, men det har tydligen inte gått in. Genom att hela tiden ventilera den här oron, och nedvärdera den satsning som Rädda Barnen gör, motverkar dom syftet. Jag tycker att författarna är lite egotrippade. Eller så är de alldeles för engagerade så att de inte ser klart, säger Annika Åhnberg.
<b>Lyfta fram svenska problem</b>
Varför Rädda Barnen dragit öronen åt sig beror, enligt Annika Åhnberg, på att det kommit starka invändningar mot boken från medarbetare inom Rädda Barnen.
Invändningar som är viktiga att reda ut innan den ska ut i fler exemplar.
Några ansåg att boken uppmanade flickor att ljuga för sina föräldrar. Andra att den framhöll den svenska kulturen som överlägsen. Och kanske skulle det vara bra om boken också fick ett kapitel om problem inom den svenska kulturen, menar Annika Åhnberg:
- Svenska tjejer lever i en hårt kommersialiserad kultur med en enorm kroppsfixering. Dessutom kan det inte vara Rädda Barnens uppgift att uppmana barn att ljuga för sina föräldrar. Det vore helt fel.