Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boken om om barnomsorgens historia

Igår släpptes boken "Norrköping - Barnomsorgens vagga" i Fröbelstugan i Norrköping. Bokens redaktör och medförfattare Ingvar Almrot presenterade stolt verket som det tagit fem år att skriva.
- Det har varit fantastiskt roligt, men jobbigt naturligtvis, säger Ingvar Almrot. Hade jag vetat att det varit så mycket jobb hade jag inte gett mig in i det, men nu är det fantastiskt när den är klar.

Bokens redaktör Ingvar Almrot presenterade igår verket "Norrköping - Barnomsorgens vagga" i Fröbelstugan, passande nog framför en tavla med systrarna Ellen och Maria Moberg, två pionjärer inom Norrköpings förskoleverksamhet.

Bokens redaktör Ingvar Almrot presenterade igår verket "Norrköping - Barnomsorgens vagga" i Fröbelstugan, passande nog framför en tavla med systrarna Ellen och Maria Moberg, två pionjärer inom Norrköpings förskoleverksamhet.

Foto:

NORRKÖPING2004-04-07 06:00
Boken på cirka 150 sidor har skrivits av Ingvar Almrot, Birgitta Johansson, Boel Johnson och Annette Kindahl och handlar om förskolans historia och utveckling i Norrköping under mer än 100 år. I boken ingår även 19 personliga intervjuer med förskollärare som länge verkat inom förskolan.
- Det är spännande att få skriva en historia som man har fått varit med och skapa, säger Boel Johnson som är en av författarna och även arbetat i förskolan under hela sitt yrkesliv. Vi tycker att det handlar om att förvalta ett väldigt stort arv som verkligen är unikt för Norrköping. Det känns att det är viktigt att synliggöra den här historien.
I år är det 100 år sedan som systrarna Ellen och Maria Moberg startade den första folkbarnträdgården i Norrköping. Något som då var helt nytt i Sverige.
- Det unika var att de gjorde en folkbarnträdgård för de mindre bemedlade, säger Boel Johnson.
Ellen och Maria Mobergs gärning gör att förskolans historia är lång i Norrköping. Passande nog släpptes också boken i det hus där systrarna startade verksamheten. Med på "release-festen" var också förskole- och ungdomsministern Lena Hallengren (s) som naturligtvis fick ta emot ett exemplar av boken från Ingvar Almrot. Bakom arrangemanget stod Norrköpings förskolehistoriska förening.
Boken har tryckts i 1000 exemplar och har finansierats med hjälp av pengar från Riksantikvarieämbetet, Norrköpings kommun och Föreningen gamla Norrköping. Boel Johnson tror att många kan vara intresserade att läsa boken.
- Alla som har något som helst intresse av förskolan och också Norrköpingsbor bör den passa, säger Boel Johnson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!