Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boendekostnaderna oroar många

NORRKÖPING
Var fjärde villa- och bostadsrättsinnehavare i Östergötland oroar sig för att inte kunna bo kvar i sin bostad på grund av höga boendekostnader. Det visar en undersökning som Östgöta Brandstodsbolag har gjort.

Norrköping2002-09-24 00:00
Undersökningen visar också att en femtedel av länsinvånarna, 19 procent, är orolig för att inte kunna bo kvar i sin bostad om de blir arbetslösa. Drygt var tredje, 36 procent, är rädd att behöva flytta vid långvarig sjukdom. Nästan lika många är oroliga att behöva flytta om deras partner skulle dö.
- Boendekostnaden är den största utgiften i de flesta hushåll. Det är därför inte så konstigt att många är bekymrade över att den ska bli för hög, säger Johan Widerström, bankchef vid Östgöta Brandstodsbolag.

<b>Försöker lugna</b>
För att lugna de oroliga östgötarna lyfter han fram tre nyckel ord. Lån, sparande och försäkring. En hushållsbudget är att rekommendera, menar han.
- Och det gäller att ha en rätt mix av rörliga och bundna lån och av sparande i både bankkonto och fonder. Dessutom är det viktigt att hitta en bra balans mellan sparande och lån.
Att det är viktigt att planera sin ekonomi understryker han. Det handlar om att ha ett bra försäkringsskydd så att man har råd att köpa ett liknande boende om exempelvis huset brinner upp.
- Det är också viktigt att spara pengar inför oförutsedda utgifter. Helst ska man ha ett buffertsparande på något bankkonto och sedan spara i olika fonder på lite mer lång sikt, säger Johan Widerström.

<b>Göra upp kalkyl</b>
Han säger vidare att den som tänker sig att köpa en bostadsrätt eller en villa bör få hjälp med att göra upp en boendekalkyl innan köpet. På så sätt kan bostadsköparen få besked om hur mycket lån han eller hon kan ta i förhållande till sin inkomst och förmögenhet.
- Varje människa är unik och varje ekonomi är unik. Det går därför inte att ge generella råd, säger Johan Widerström.
Det är Temo som, på Östgöta Brandstodsbolags uppdrag, har genomfört 300 telefonintervjuer med privatpersoner i länet i åldrarna 16-69 år. Dessa intervjuer ligger till grund för undersökningen. Intervjuerna genomfördes under 22 april till 27 maj i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!