Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blöt invigning av naturreservat

NORRKÖPING
Regnet vräkte ner och gjorde redan blöta marker våtare.
Tre tranor flög fram över Fjällmossen precis när landshövding Björn Eriksson och länsrådet Anders Granat från Sörmland skulle invigningstala på torsdagseftermiddagen.
Fjällmossens naturreservat är stort, 781 hektar i norra delen av Kolmården och fördelat mellan Östergötland och Sörmland.

Landshövding Björn Eriksson invigde på torsdagseftermiddagen - i regnet - Fjällmossens naturreservat i norra delen av Kolmården. 
FOTO: ROBERT SVENSSON

Landshövding Björn Eriksson invigde på torsdagseftermiddagen - i regnet - Fjällmossens naturreservat i norra delen av Kolmården. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-04-20 00:00
I regnet tågade en tapper skara östgötar ut till myren dit sörmlänningarna gått från ett annat håll. En nyanlagd vandringsled genom reservatet med broar över bäckar och myrområden följdes från olika håll. Vid myren möttes de båda länens representanter.
- Det är spännande när två län samarbetar, sade Björn Eriksson. Vi närmar oss 100 reservat i Östergötland. Vi är spända på vilket som blir det hundrade.
Fjällmossen var reservat nummer 99. Ytterligare sju är på gång, nummer 100 finns troligen nära gränsen mot Kalmar län.

<b>Stort</b>
- Fjällmossen är stort, sade landshövdingen. Vi har ungefär 450 hektar i Östergötland och 300 i Sörmland. Jag citerar Ingrid Bergman: Jag begär ingenting men vill ha allt.
Länsrådet Anders Granat representerade Sörmland då landshövding Bo Holmberg på grund av sjukdom inte kunde delta.
- Vi närmar oss 80 naturreservat och får fem nya i sommar, sade han. Så vi ligger efter Östergötland. Jag tycker det är jätteroligt att vi kunnat samarbeta om naturreservatet mellan två län. Nu ska jag inte säga mer för jag längtar efter kaffe.

<b>EU-projekt</b>
Innan själva invigningen och kaffet lämnade Maria Taberman från länsstyrelsen i Östergötland några fakta.
- Fjällmossens naturreservat är ett EU-projekt och EU:s Lifefond står för hälften av kostnaderna. Fjällmossen är med i EU-projekt om myrar i Sverige.
Maria Taberman berättade om växter och djurliv på Fjällmossen.

<b>Invigning </b>
Sedan vandrade invigningsgästerna över en lång spång till gränsen mellan länen. Där i ett skogsparti skruvade länsstyrelsens invigningstalare fast skyltar som angav var de båda länen började.
Fjällmossen var invigd och kaffet kunde serveras och intas på båda sidor om gränsen.

<b>Areal</b>
Fjällmossens naturreservat är 469 hektar stort i Östergötland och omfattar där 271 hektar myrmark, 5,6 hektar sjö, tolv hektar berg, 181 hektar produktiv skogsmark varav skog äldre än 100 utgör 91 hektar.
I Sörmland är reservatet 312 hektar, varav 223 hektar myr, tre hektar sjö och 86 hektar skogsmark.
Grunden till att Fjällmossen förvandlas till naturreservat -arbetet med detta har pågått i över 20 år- är att området består av utomordentligt värdefull och skyddsvärd naturmiljö med få motsvarigheter i länet. Området utgörs av ett stort och relativt orört myrkomplex som domineras av stora orörda kärr.
Även mosaikblandmyr, svagt välvda mossar , sjöar och gungflyn ingår i komplexet. I omgivningarna finns gammalskog.
I Östergötland är alla överenskommelser träffade med markägarna.
I Sörmland har man ännu inte kommit överens. Att ändå reservatet bildas även i Sörmland är att annars hade inga pengar kommit från EU:s Lifefond.

<b>Växter och fåglar</b>
I Fjällmossen finns bland annat ett par sällsynta vitmossearter, en rik förekomst av tuvsäv samt förekomst av brunag och strängstarr. Tranbär, hjortron och lingon förekommer rikligt.

<b>Rikt fågelliv</b>
Ett rikt fågelliv förekommer. En inventering gjordes 1979 och då upptäcktes 131 arter. Exempel på typiska myrfåglar är storspov, skogssnäppa, rödbena, grönbena, trädpiplärka och ängspiplärka.
Rovfåglar som fiskgjuse, ormvråk, bivråk, duvhök, fjällvråk och sparvhök kan ses regelbundet vid Fjällmosse.
Orre och tjäder har spelplatser på Fjällmossen. Tranor häckar och stora flockar kan ses under flyttningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om