Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blodbrist hotar länet

En tredjedel av alla registrerade blodgivare i länet har lagt av under de senaste fyra till fem åren. Och även om det råder viss blodbrist i länet vill blodcentralerna inte slå på stora trumman ännu.

Foto: Andreas Skogh

Norrköping2011-08-04 03:00

- Hittills har vi haft ett ganska bra lager för att vara denna tiden på året. Men det är alltid värst denna och nästa vecka. Vi har personal på semester och blodgivarna vill också ha semester, säger Birgitta Clinchy - verksamhetschef för klinisk immunologi och transfusionsmedicin där blodcentralen ingår.

Läget är alltså inte akut än. Men blodbussen har varit - och är alltjämt - inställd på grund av tekniskt fel. Blodcentralerna är därför beroende av att givare tar sig upp till sjukhusen. Och även om det inte är någon kris nu, handlar det bara om dagar innan läget är akut om nytt blod inte kommer in.

Ny lokal
Att få blodgivare till centralen har hittills inte varit så lätt när det gäller Vrinnevisjukhuset.

Under 2010 registrerades 1 400 nya blodgivare i Östergötland. Av dessa tog sig 191 personer till Vrinnevi för att lämna blod.

- Vrinnevi ligger inte lika bra som till exempel Universitetssjukhuset i Linköping, säger Birgitta Clinchy.

I stället ska landstinget satsa på mobila enheter som exempelvis blodbussen. Men också försöka skaffa en mer lättillgänglig lokal i Norrköping.

Den blodbrist som nästan alltid råder på sommaren är egentligen inte ett tecken på att mer blod behövs under den perioden. Det är snarare en konsekvens av semestertider och minskad bemanning.

- Det blir ju per automatik att vi tappar mindre blod. Och då minskar lagren, säger Birgitta Clinchy.

Blod en färskvara
Önskemålet är enligt Birgitta Clinchy varit 2 000 nya blodgivare på ett år. Och även om det råder viss blodbrist runt om i landet så har länet hittills klarat sig bra. Det är dock brist på vissa blodtyper - i länet rör det sig om A- och B+.

- Vissa vanligare blodgrupper används ju mer än andra. Och jag tror inte riktigt att man vet hur viktigt det är att ge blod. Det finns ingen syntetisk ersättning för blod. Det är dessutom en färskvara som måste fyllas på hela tiden. Blod håller bara i sex veckor, säger Birgitta Clinchy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om