Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Bli medveten och planera bättre"

Det blir ofta för många matlådor i frysen och grönsakerna blir för gamla. Då slänger familjen alltihop i komposten. Det berättar Göran Järdemyr, som bor i miljöhus på Ljura. - Jag tror att man måste bli medveten om att man slänger mat och planera bättre, säger han.

En hel, del matlådor och grönsaker som har blivit gamla, åker i komposten hemma hos Göran Järdemyr.

En hel, del matlådor och grönsaker som har blivit gamla, åker i komposten hemma hos Göran Järdemyr.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2010-11-22 03:00
I familjen Järdemyr lagas det ibland för mycket mat. Man lagar för fem, när man i familjen är tre personer, berättar Göran Järdemyr.Då blir resterna matlådor och det är bra. Men efter tre-fyra månader är det dags att rensa ut i frysen och då slänger familjen ofta sina matlådor.- Vi slänger en del grönsaker också, som har blivit gamla. Det kan vara morötter eller tomater, säger Göran Järdemyr.Han skulle bli vilja bättre på att anpassa maten efter familjens behov och bättre på att använda de saker som finns i frysen. Också handeln kämpar hårt med att komma tillrätta med svinnet. På ICA Kvantum i Hageby slänger man varje år mat, för tre miljoner kronor. Det berättar butikschef Roger Isaksson.- Jag såg helst att vi tog hand om den slängda maten och gjorde biogas av den. Men det är en stor investering och kan vara svårt att komma tillrätta med råttor och andra skadedjur, som dras till en sådan anläggning, säger Roger Isaksson.Försöker förädla
Idag eldas affärens matavfall upp i Linköping, i Gärstadverkens anläggning. Den mat som slängs, är varor där sista förbrukningsdagen har passerat. Sådana känsliga produkter är till exempel köttfärs och kyckling. Men det mesta som slängs, räknat i mängd, är frukt och grönt.- Det är levande produkter och vår butik har ett stort sortiment, med mellan 350 och 400 artiklar av frukt och grönt. Dessutom är en del av varorna ofta skadade eller mögliga redan vid leveransen, säger Roger Isaksson.En del köttvaror som riskerar att bli gamla försöker butiken ta hand om, genom att förädla varan, som att göra färdigmat av till exempel fläskfilé. I en del butiker kan man handla varor med kort datum billigare, men inte hos ICA Kvantum i Hageby. Enligt Roger Isaksson, är en prisnedsättning inte lönsam för butiken och uppmuntrar fel köpbeteende hos kunden. Konsumenter köper den billiga varan och så blir varan med ordinarie pris gammal och måste prissänkas den också.Nej, svinnet fås ner och mindre mat måste slängas, främst genom bättre rutiner anser Roger Isaksson.- Vi jobbar hela tiden med att omsätta våra lager och bli försiktiga med varorna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om