"Bli medveten och planera bättre"
Det blir ofta för många matlådor i frysen och grönsakerna blir för gamla. Då slänger familjen alltihop i komposten. Det berättar Göran Järdemyr, som bor i miljöhus på Ljura. - Jag tror att man måste bli medveten om att man slänger mat och planera bättre, säger han.
En hel, del matlådor och grönsaker som har blivit gamla, åker i komposten hemma hos Göran Järdemyr.
Foto: Robert Svensson
Idag eldas affärens matavfall upp i Linköping, i Gärstadverkens anläggning. Den mat som slängs, är varor där sista förbrukningsdagen har passerat. Sådana känsliga produkter är till exempel köttfärs och kyckling. Men det mesta som slängs, räknat i mängd, är frukt och grönt.- Det är levande produkter och vår butik har ett stort sortiment, med mellan 350 och 400 artiklar av frukt och grönt. Dessutom är en del av varorna ofta skadade eller mögliga redan vid leveransen, säger Roger Isaksson.En del köttvaror som riskerar att bli gamla försöker butiken ta hand om, genom att förädla varan, som att göra färdigmat av till exempel fläskfilé. I en del butiker kan man handla varor med kort datum billigare, men inte hos ICA Kvantum i Hageby. Enligt Roger Isaksson, är en prisnedsättning inte lönsam för butiken och uppmuntrar fel köpbeteende hos kunden. Konsumenter köper den billiga varan och så blir varan med ordinarie pris gammal och måste prissänkas den också.Nej, svinnet fås ner och mindre mat måste slängas, främst genom bättre rutiner anser Roger Isaksson.- Vi jobbar hela tiden med att omsätta våra lager och bli försiktiga med varorna, säger han.