Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Bli inte avskräckt av omvärldens attityd"

För två år sedan fann hon ord för något hon känt sedan mellanstadieåldern. Stephanie Green föddes som man men är idag öppet transexuell.
- Det känns oerhört bra att våga stå för vem jag är men främst att veta det själv, förklarar hon.

Positivt bemötande. Stephanie Green har bara bemöts på ett bra sätt i samhället. Men det tror hon beror mycket på att hon smälter in i massan. Igår föreläste hon på seminariet om sexuell läggning arrangerat av Byrån mot diskriminering. FOTO: JANNE FORSBY

Positivt bemötande. Stephanie Green har bara bemöts på ett bra sätt i samhället. Men det tror hon beror mycket på att hon smälter in i massan. Igår föreläste hon på seminariet om sexuell läggning arrangerat av Byrån mot diskriminering. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-10-15 06:00
Stephanie Green valde att ´kliva ut´ på ett stort sätt för ett år sedan, när hon var 21 år.
- Jag var med i en intervju på Rapport, tänkte att på så sätt får alla veta och det kändes skönt, konstaterar hon.
Sedan dess har hon deltagit i föreläsningar och berättat om sina erfarenheter. Fördomarna och okunskapen är fortfarande stor.
- Få vet vad det innebär att vara transexuell. Jag kan vara man och gilla att se ut som en tjej men fortfarande gilla tjejer till exempel, förklarar hon.
När hon berättade för sina föräldrar var det inte något problem. Men för lillasystern var det lite mer komplicerat.
- Jag blev ju helt plötsligt en storasyster istället, skrattar hon.

´Något var fel´
Idag har hon inga problem i relationen till familj och vänner. Under tiden när hon inte visste vad det var för fel vände hon sig till dokument hos RFSL och hittade berättelser som hjälpte henne att komma till insikt.
- Det var en lättnad. När jag började på gymnasiet kände jag att något var fel. Jag kunde inte identifiera mig med killarna i klassen, säger hon och uppmanar andra i samma situation att lita på magkänslan.
- Och absolut inte avskräckas av omvärldens attityder. Det finns hjälp och stöd hos RFSL.
Att vara transexuell innebär att vara fel person i fel kropp. Att aldrig känna sig tillfreds, vilja mixa kläder och stil med det motsatta könet.
- Men det behöver inte innebära att man slutar att vara attraherad av dem man tidigare känt åtrå till. Jag gillade tjejer tidigare och gör det fortfarande. Jag är bisexuell, konstaterar hon enkelt.
Nu går Stephanie och hoppas främst på en operation som ska göre henne helt till kvinna. Det kan bli först om två tre år. Då blir hon Stephanie helt och hållet. Under tiden deltar hon på seminarium och utbildar sig till lärare.
- Jag har en osunt positiv inställning till livet, ler hon och tittar ut över strömmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!