Blåste lånegivare och gick i konkurs – får fängelse

Kvinnan lånade pengar för att köpa en ny bostad. Sen började en ekonomisk karusell som slutade med fängelsestraff.

Kvinnan köpte en lägenhet för lånade pengar och sålde sedan för en spottstyver.

Kvinnan köpte en lägenhet för lånade pengar och sålde sedan för en spottstyver.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrköping2023-04-17 07:30

I början av 2019 separerade kvinnan, som är i 50-årsåldern, från sin make i Norrköping. I samband med skilsmässan lånade hon 1 600 000 kronor av en 20 år äldre bekant för ett bostadsköp. Lägenheten låg på en adress i centrala Norrköping.

Men avbetalningsplanen följdes inte och när mannen som lånat ut pengar undersökte saken visade det sig att kvinnan avyttrat lägenheten. Enligt henne hade hon sålt den till sin före detta make för några hundratusen kronor. Hon ska även ha fått en tomt som de före detta makarna ägde tillsammans i ett annat land som en del i överenskommelsen.

Pengarna hon fått in för försäljningen satte hon snabbt sprätt på och plötsligt fanns inga pengar kvar för att betala lånet till den äldre mannen, som är skriven i en sörmländsk kommun. Själv flyttade hon runt och bodde tillfälligt på olika adresser i Norrköpingsområdet och saknade fast inkomst under den här tiden.

Redan hösten 2021 inkom en anmälan om oredlighet mot borgenär. Av domen framgår att kvinnan skulle ha betalat tillbaka hela beloppet till lånegivaren.

Men några pengar fanns inte att hämta. Kvinnan hade gjort sig av med både bostad och bil och i oktober 2020 försattes hon i personlig konkurs utan några utmätbara tillgångar.

Den 25 maj 2022 lades förundersökningen ned men den 13 juni begärde mannen från Sörmland överprövning.

Av förundersökningen står det klart att kvinnan inte anser sig ha gjort något brottsligt och tomten i hemlandet, som tidigare värderats till 2,5 miljoner kronor, var i princip omöjligt att sälja, hävdar hon.

"Den bara kostade och ingen ville köpa. Jag sålde den för kanske 200 000 kronor någon gång i augusti eller september 2018 eller 2019. Jag minns inte", säger hon i förhör.

Enligt henne var exmannen villig att betala tillbaka 1,5 miljoner kronor till lånegivaren, men detta bud hade mannen avvisat, säger hon.

"Det var NN (lånegivarens namn, Folkbladets anm) som kom med idén att man skulle köpa en lägenhet i mitt namn och ha ett skuldebrev. Sen vet jag inte vad som hände. Sen ville han ha pengar tillbaka helt plötsligt. Min exman erbjöd 1,5 miljoner för att lämna mig i fred".

Kvinnan berättar att hon studerat och inte kunnat lägga undan några pengar under tiden.

Tingsrätten i Norrköping fäller kvinnan som döms till fängelse i ett år för grov oredlighet mot borgenär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!