Blåsning du kan lita på
NORRKÖPINGI förra veckan installerade Norrköpingspolisen ny utrustning för att mäta alkoholhalten i misstänkta rattfylleristers utandningsluft. Den är mer kompakt och säkrare än den gamla utrustningen. - Evidenzer som den nya utrustningen heter är effektivare och mer exakt. Tidigare tog det ungefär 45 minuter, nu tar det bara en kvart att göra en provtagning, säger polisinspektör Tomas Egneus som ansvarar för den nya utrustningen vid Norrköpingspolisen.
Den misstänkte blåser i munstycket och efter några minuter visas resultatet på dataskärmen. Därefter kan provtagaren fylla i rapporten i datorn och provtagningen är klar på en kvart mot tidigare 45 minuter. I det här fallet var den misstänkte (Folkbladets reporter) oskyldig. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
<b>Fem minuter</b>
- Samtidigt som man väntar de fem minuter som krävs mellan de två provtagningarna som behövs för att den ska hålla i rätten kan man skriva rapporten, förklarar Tomas Egneus.
- Det gör man genom att fylla i fält på en blankett som finns i datorn. Tidigare var man tvungen att fylla i dessa blanketter för hand. Dessutom varnar datorn när man skriver fel. Det gör att rapporteringen går snabbare och man minimerar risken för felaktigheter, fortsätter han.
<b>Precis som förr</b>
Själva provtagningen är sig lik. Den misstänkte blåser precis som tidigare i ett munstycke. Utandningsluften går därefter vidare in i en provkammare där den genomlyses av infrarött ljus.
<b>Känner av</b>
Det gör att mätinstrumentet kan känna av hur många miligram per liter luft som består av alkohol.
Resultatet skrivs automatiskt in på rapporteringsblanketten. Om antalet milligram överstiger de 10 milligram per liter luft som är tillåtet så är den misstänkte skyldig.
- Den processen skiljer sig inte så mycket från tidigare. Det är något lättare att blåsa och instrumentet tar lite kortare tid på sig för att få fram resultatet, berättar Tomas Egeneus.
En skillnad mellan den nya och den gamla utrustningen är att Evidenzer är känsligare när det gäller andra berusningsmedel.
- Den kan lättare känna om någon har druckit till exempel bensin eller något liknade än vad den gamla gjorde, fortsätter Tomas Egneus.
Just nu är det bara polisen i Norrköping och Finspång som har den nya utrustningen, men redan till hösten hoppas Rikspolisstyrelsen att Evidenzer kommer att finnas på alla polisstationer i landet.
<b>Noggranna tester</b>
- Utrustningen har testas noggrant, men de ville pröva hur den fungerar ute i verkligheten och då fick vi den, säger Tomas Egneus.
Det som är den absolut största fördelen med den nya utrustningen är att den är mobil. Vilket skulle innebära att polisen kan ta med sig utrustningen ut på fältet, men det kommer inte att bli verklighet förrän någon gång nästa år.
- När det sker så kommer vi kunna gripa en misstänkt rattfyllerist och göra provtagningen på plats. Det skulle vara ytterligare en effektivisering. Vi ser verkligen fram emot det, säger Tomas Egneus.