Blanketten som ska få alla att följa med

NORRKÖPING
Flera ambulansutryckningar där patienten inte vill följa med till sjukhus har nu resulterat i en blankett som patienten får skriva under. Detta gäller för alla Ulfabs ambulanser i länet och tillkom efter en incident där patienten var skadad men avstog vård.

Ambulanssjukvårdarna  Patrik Mattisson, Mikael Åström, Håkan Ljung och Kalle Hedby anser alla att det är en säkerhet att använda den nya blanketten. "Den kommer till användning varje vecka", konstaterar de.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Ambulanssjukvårdarna Patrik Mattisson, Mikael Åström, Håkan Ljung och Kalle Hedby anser alla att det är en säkerhet att använda den nya blanketten. "Den kommer till användning varje vecka", konstaterar de. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-12-30 00:00
Efter en händelse i Motala, där en man skadats men vägrat följa med ambulansen anmälde en läkare händelsen som ett Lex Maria till Socialstyrelsen.
- Överläkaren för ambulanssjukvårdarna anmälde det få en opartisk bedömning av fallet. Ambulansen friades och blanketten togs fram för att säkra vårt arbete, förklarar Anders Tilly, driftchef på ambulansen i Norrköping.
Formuläret "Beslut att inte medfölja till sjukvårdsinrättning" används flera gånger i veckan av ambulanspersonalen i Norrköping.

<b>"Ändrande verkan"</b>
- Men det händer att blanketten har en ändrande inverkan, patienten bestämmer sig för att följa med när de måste ta på sig ansvaret själva, berättar Håkan Ljung, ambulanssjukvårdare i grupp fyra i Norrköping.
De andra sjukvårdarna i samma grupp tycker att det är bra att pappret har kommit fram.
- Men vi använder det inte i första taget utan först efter flera övertalningsförsök, berättar Patrik Mattisson, ambulanssjukvårdare.
Många av de patienter som skriver på pappret är de som har råkat ut för epileptiska anfall eller diabetiker som vaknar upp efter en insulinkoma.

<b>Inte alltid enkla fall</b>
- De patienterna känner så väl till sin egen sjukdom och vet vad de ska göra så det kan jag förstå, berättar Anders Tilly.
Men alla fall är inte så enkla. En del patienter behöver omedelbart vård men kan vägra. Då har ambulanssjukvårdarna möjlighet att kontakta läkare som får skriva intyg på att patienten måste hämtas och då sker det med polishjälp.
- Men pappret har främst kommit fram för att vi inte kan eller har möjlighet att tvinga med patienter. Alla har sin fria vilja, fortsätter Anders Tilly.
Men blanketten för underskrift där patienten intygar att det är han själv som valt att inte åka med säkrar också ambulanssjukvårdarnas arbe-te.

<b>"Lämnar aldrig i sticket"</b>
- Det hindrar att till exempel någon anhörig kan påstå att vi vägrat ta med en patient när det i själva verket varit patienten som vägrat, konstaterar han.
Tyvärr finns det många andra grupper som inte inser den skada de råkat ut för men då finns alternativet med läkarhjälp.
- Nej, vi lämnar aldrig någon i sticket om vi ser att de tydligt behöver vård och hjälp. Vi har hela tiden tydliga regler att utgå ifrån, konstaterar Håkan Ljung och Mikael Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om