Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Björn Eriksson: Säkerheten eftersatt

Regeringens rymningsutredare Björn Eriksson ser mycket allvarligt på att det nu skett ytterligare en rymning från en sluten anstalt.
Men han är inte förvånad.
- Säkerheten är eftersatt, säger han.

Rymningsutredare som ser allvarligt på den senaste rymningen. 
FOTO: PRESSENS BILD

Rymningsutredare som ser allvarligt på den senaste rymningen. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

NORRKÖPING2004-09-25 06:00
Sedan den dramatiska rymningen från Hallanstalten i somras utreder Björn Eriksson, landshövding och före detta rikspolischef, hur säkerheten på landets anstalter kan öka.
Björn Eriksson är i Bulgarien på skidskyttekonferens och kommenterar händelsen på telefon:
- Det är klart att man blir bedrövad, men det vore fel att säga att jag är förvånad. Tyvärr finns luckor i säkerheten att täppa till vad det gäller en krets på ett hundratal gangsters.
Han har inga synpunkter på att Lena Häll Eriksson valt att avgå, men konstaterar att frågan "inte är så enkel att allt blir löst med att det kommer en ny individ".

Förespråkar nolltolerans
Redan när Björn Eriksson fick regeringens uppdrag betonade han att nolltolerans måste gälla för rymningar.
- Vi måste ha en nolltoleras, även om det någon gång kan gå tokigt även i visionen.

Visitering
- Man kan man göra mycket genom att arbeta med underrättelser, visitering, rätt personalpolitik och så vidare. De här människorna är i motsats till den förvirrade mördaren utrustade med vänner, kapital och kommunikationsmöjligheter. De spelar i en värre division och har fått nya möjligheter i form av gisslantagning av personal, mutor etc.

<B>+ Men är det möjligt att helt eliminera riken för gisslantagning?</B>
- Nej, inte som risk, men man kan tillse att tillhyggen minimeras, att man uppträder på ett sådant sätt att man ständigt har ett överläge och är medveten om att vissa typer av fångar kan förväntas använda sig av sådana här metoder. Det farligaste är att negligera risken.

<B>+ Ser du ett motsatsförhållande mellan behandling och säkerhet på fängelserna?</B>
- På sätt och vis inte. Behandling är förenat med all form av modern kriminalvård. Men för att få folkligt stöd och bli acceptabel krävs att de värsta individerna hålls inlåsta. Annars eroderar förtroendet för det övriga. För att driva en lyckad behandlingsverksamhet måste man vara noga med nolltolerans av rymlingar.

<B>+ Nu tävlar politikerna om att kräva tuffare tag. Ser du någon risk med det?</B>
- Det är farligt om man översätter resonemanget på hela fångpopulationen, men jag talar om en klick på ett hundratal personer.

På fredag har Björn Eriksson en inbokad träff med ledningen för Kriminalvårdsstyrelsen. Den väntar han sig blir av som planerat. Landshövdingen räknar också med att på utsatt tid presentera sin utredning den 1 december.

<B>+ Vilka förslag finns med i utredningen?</B>
- Dem vill jag vänta med tills vi presenterar utrednigen. Inget enskilt förslag är kanske världsrevolutionerande, men säkerheten avseende den här gruppen måste upprioriteras. Säkerheten måste vara tipp topp, och det behöver inte stå i strid med en human kriminalpolitik.

<B>+ Har regeringen varit i kontakt med dig efter de senaste rymningarna?</B>
- Nej, jag har fått ett uppdrag och har fått fria tyglar. Thomas Bodström hänger mig inte över axeln. De förväntar sig att jag på utsatt tid kommer med ett betänkande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om