Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Björn Borgs racket är här

Ett av tennislegenden Björn Borgs gamla klassiska tävlingsracketar, av märket Donnay, kommer snart att kunna ses i Norrköping.

Till Norrköping. Ett av Björn Borgs gamla tennisracketar av märket Donnay, finns nu i Norrköping och ska placeras i Gamla tennishallen vid Östgötaporten. Här ses Björn tillsammans med Mikkel Gade, sedan han just signerat racketen.

Till Norrköping. Ett av Björn Borgs gamla tennisracketar av märket Donnay, finns nu i Norrköping och ska placeras i Gamla tennishallen vid Östgötaporten. Här ses Björn tillsammans med Mikkel Gade, sedan han just signerat racketen.

Foto: Privat

NORRKÖPING2016-12-06 10:00

Närmare bestämt inne i Gamla tennishallen, som ligger i Södra Promenaden vid Östgötaporten.

Mikkel Gade, som motionsspelar i hallen, berättar bakgrunden:

– Jag lyckades komma in på Wimbledon 1980, när Björn Borg spelade kvartsfinal mot Gene Mayer, tack vare en kamrat som lyckades få tag i biljetter. Dessutom lyckades han träffa Björn Borg och fick en racket av honom.

– En racket som jag sedan fick ta hand om och som legat hemma i ett förråd hos mig under alla år. Men nu när Björn Borg var i Norrköping i veckan, för att se sin son Leo spela tennis i Racketstadion, åkte jag upp med racketen dit och lyckades få honom att skriva sin signatur på sin gamla racket. Och han var hur trevlig som helst, berättar Mikkel Gade.

Och vad händer nu?

- Nu ska racketen placeras i vårt lilla minimuseum, som vi redan har i gamla hallen, tillsammans med andra gamla racketar, bollar och lite annan kuriosa. Ett kul tillskott till den samlingen, måste jag säga.

Hur är då skicket på själva tennishallen, som 2019 firar 90-årsjubileum och nästan är ett museum i sig?

– Riktigt bra, faktiskt, säger Dag Kinnerud, före detta ordförande i hallstyrelsen och fortfarande med i styrelsen. De senaste åren har hallen renoverats både ut- och invändigt,

– Det började med att vi målade fasade och lade om taket. Sedan renoverade vi omklädningsrummen och återställde dem i originalskick och det senaste vi nu gjort är att vi bytt ut belysningen i hallen mot nya och starkare led-lampor.

Det låter som dyra investeringar?

– Ja, men eftersom hallen är klassad som byggnadsminnesmärke, har vi lyckats få bidrag av länsstyrelsen och det har givetvis underlättat alla våra renoveringar och gjort att ekonomin i det aktiebolag som äger hallen, är bra.

– Dessutom har vi gjort som Idrottsparken, nämligen fått en sponsor, som gjort att vi bytt namn på hallen. Idrottsparken bytte ju till Östgötaporten medan gamla tennishallen numera heter Subnovahallen, vilket ger oss värdefulla intäkter.

Hur ser det ut på spelbeläggningen i hallen?

– Det är många som har speltimmar i hallen, som ju ligger väldigt centralt och lätt att komma till för många. Men det finns plats för fler och vi ser förstås gärna att vi får fler spelare, för ju fler speltimmar som utnyttjas, desto bättre blir ekonomin.

Som kuriosa kan nämnas att hallen, som byggdes redan 1929, har sett många storspelare inne på den enda banan, bland annat svenska storstjärnor som Kalle Schröder och bolltrollaren Torsten Johansson och de danska storspelarna Kurt Nielsen och Torben Ulrich, liksom tyske tennisbaronen Gottfrid von Cramm, som vid det tillfället var en av världens tre bästa spelare.

Innan Racketstadions tillkomst var gamla hallen också hemvist för NTK under många år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om