Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bjöds på kryssning

Chefstjänstemannen på kommunen fick en kryssning i lyxhytt i 60-årspresent av ett byggföretag.
Han hade en mycket viktig roll i det dyra badhusbygget - företaget var ett av de som anlitades för miljonbelopp.
- Det var kanske olämpligt, säger han.

NORRKÖPING2005-07-19 06:00
Upprustningen av Centralbadet i Norrköping blev en dyr affär för kommunens invånare. Ombyggnaden skulle kosta drygt 30 miljoner kronor, men tilläggsbeställningar och extraarbeten gör att slutnotan ser ut att hamna på mer än det dubbla - och då pågår arbetet fortfarande.
Kommunens egen revision samt den externa revisionen som gjordes efter att skandalen uppdagats kritiserade de ansvariga på Kultur- och fritidsnämndkontoret för bristande skriftlig dokumentation, otillräcklig intern kontroll och dålig projektledning. Men inga oegentligheter kunde bevisas.
Men nu visar det sig att en av de ansvariga tjänstemännen - som i dag har en chefsbefattning inom kommunen - förra året bjöds på en kryssning av ett av företagen som var inblandade i ombyggnaden i samband med hans födelsedag.

Köpte dyra tjänster
- Jag blev bjuden på en resa när jag fyllde 60 år. Jag såg det som en privat present från NN (företagaren), inte som en resa i mitt jobb som offentligt anställd. Jag känner honom sedan länge, säger chefstjänstemannen och fortsätter:
- De betalade själva resan, resten betalade jag själv.
<b>+ Enligt företagets kvitton bjöds du även på middagar och flera drinkar under resan? </b>
- Ja, det kanske var något mer ...
<b>+ Är det lämpligt att du låter dig bjudas på det här sättet? </b>
- Det kanske kan ifrågasättas. Men jag såg det som en privat resa och eftersom jag inte har köpt några tjänster av företaget sedan jag slutade på Kultur- och fritidsnämndkontoret våren 2003 tyckte jag inte att det spelade någon roll. Men visst, det kanske inte var så bra.
<b>+ Har du varit på fler bjudresor? </b>
- Nej. Inte i min roll som kommunaltjänsteman.
Folkbladet har granskat tjänstemannens affärer med företaget. Under åren han arbetade för Kultur- och fritidsnämndkontoret köpte han tjänster av företaget för drygt 13,8 miljoner kronor. Cirka 1,3 miljoner av den summan rör fakturor för extraarbeten där hänvisningar till beställningar saknas eller där beställningarna ska ha varit gjorda muntligen.
<b>+ Har du någon förklaring? </b>
- Nej. Jag förstår inte vad du menar. Det finns dokumentation. Tyvärr har jag inte underlaget kvar, annars kunde jag ha visat dig.
<b>+ Men varför kritiserade kommunens revision i så fall bristen på dokumentation? </b>
- Jag vet inte. Det måste vara för saker som hände efter att jag slutat där.
<b>+ Du var en av de ansvariga för ett projekt som blev betydligt dyrare än vad som var tänkt. Samtidigt fick du en resa av ett av företagen som anlitades i födelsedagspresent. Förstår du att det kan tyckas konstigt? </b>
- Nej. Jag är inte ansvarig för några fördyringar. Jag har aldrig gynnat något företag.


<span class=Rub1>"Det här måste utredas"

<span class=Ing><b>Kommundirektör Björn Johansson blir upprörd när han får höra talas om cheftjänstemannens bjudresa.
- Så här får det inte gå till. Det här måste utredas ordentligt, säger han.</b>

När Folkbladet når honom på telefon under semestern blir han förvånad. Han kände inte till att chefstjänstemannen blivit bjuden på en kryssning av företaget.
- Jag kan förstås inte uttala mig om det här förrän jag vet vad det handlar om. Men spontant känner jag att det är svårt att förklara att en offentligt anställd låter sig bjudas på en sådan här resa. I en sådan position måste man tänka sig för, säger Björn Johansson.
<b>+ Han säger att det var en rent privat resa och att det var en present från en person som han känner sedan länge? </b>
- Som tjänsteman inom kommunen kan man inte skilja på vad som är privat och vad som är arbete när det gäller kontakter med företag. Den motiveringen värjer jag mig för.
<b>+ Hur kommer du att agera? </b>
- Det här måste utredas ordentligt. Så fort vi har lagt på luren kommer jag att kontakta personalavdelningen och direkt efter semestern ska det här redas ut. Så här får det inte gå till.
<b>+ Det har varit diskussioner om hans roll i fördyringarna kring centralbadet tidigare.
Kan han ha blivit bjuden av fler företag? </b>
- Vi har ju gjort granskningar kring badhusbygget, utan att hitta några oegentligheter. Men, som sagt, det här måste utredas ordentligt.
I juni åtalades en annan tjänsteman inom kommunen misstänkt för mutbrott och försök till grovt bedrägeri efter ha fifflat med en faktura samt tagit emot kryssningar, middagar och luncher.
- Honom upptäckte vi i vår interna kontroll.
<b>+ Hade ni verkligen upptäckt honom om han inte hade fifflat? </b>
- Nej, det hade vi nog inte. Det är svårt att upptäcka mutbrott.
<b>+ I båda fallen menar tjänstemännen att det är svårt att veta vad som gäller.
Är det så att kommunen behöver klarare regler? </b>
- Det är möjligt att vi behöver tydligare riktlinjer och direktiv, men man tar för givet att personer som har varit anställda inom kommunen under en längre period och dessutom haft rätt att binda kommunen vid avtal vet vad som gäller. Det borde alla som är rätt funtade.
<b>Folkbladet skrev om chefstjänstemannen den 16 juni 2005:</b> I juni åtalades en kommuntjänsteman vid bostadsanpassningsenheten för mutbrott och försökt till grovt bedrägeri. Han hade låtit sig bjudas på kryssningar, luncher och middagar av en företagare som han anlitat i sitt arbete.
Företagaren som då åtalades för bestickning är samma person som gav chefstjänstemannen en kryssning i 60-årspresent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om