Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Biskopen om den nye påven: Den sämste vi kunde få

Biskop Martin Lind gör ingen hemlighet av att han ogillar valet av påve - Joseph Ratzinger, Benedikt XVI.
- Det är den sämste påve vi kunde få, säger han.

En "snubbeltråd" kallar biskop Martin Lind kardinal Joseph Ratzinger som valts till ny påve. "Han har i högsta grad varit ett hinder för förändring och utveckling", säger Martin Lind.
Foto: Pressens Bild

En "snubbeltråd" kallar biskop Martin Lind kardinal Joseph Ratzinger som valts till ny påve. "Han har i högsta grad varit ett hinder för förändring och utveckling", säger Martin Lind. Foto: Pressens Bild

Foto:

NORRKÖPING2005-04-22 06:00
Den nye påven Benedikt XVI, Joseph Ratzinger, har gjort sig känd för sin konservativa framtoning. Det har gett honom smeknamn som "Guds Rottweiler" och "Pansarkardinalen". Han fördömer homosexualitet, kvinnopräster och att präster ska få ingå äktenskap.
Martin Lind sitter med i en samtalsdelegation med den romerska kyrkan och arbetar för att kyrkorna ska komma närmare varandra. Den processen tror han hindras av Joseph Ratzinger som han kallar för "en snubbeltråd".
- Han har varit ett hinder för utveckling och förändring. Det är den sämste påve vi kunde få, säger Martin Lind.

Det känns kolsvart
- Utifrån vad han hittills har gjort känns det kolsvart, men som kristen tror jag att anden kan ändra det svartaste till något annat, fortsätter han.
Men när en kardinal blir påve, och får en friare roll, kan oanade sidor visas, framhåller Martin Lind. Som exempel nämner han Giuseppe Roncalli, alltså påven Johannes XXIII. När han valdes till påve 1958 hade han varit ärkebiskop i Venedig och verkade som påvlig diplomat.

Inga underverk
- Världen trodde att han var en övergångspåve, en skicklig administratör som snart skulle dö. Man förväntade sig inte några underverk ifrån honom, men han ändrade på allt man kunde ändra på, säger Martin Lind med entusiasm.
Han sammankallade till Andra Vatikankonciliet i början av 60-talet, där det beslutades om "aggiornamento", en anpassning till det moderna samhället. Förhållandet till andra världsreligioner mjukades upp.

Föredrar goda medlare
Martin Lind hade gärna sett en påve som kunnat medla och fortsätta anpassa kyrkan till dagens samhälle, genom att t ex verka för att upphäva celibatet och välkomna kvinnliga präster.
Påven är en maktfaktor i världen och idag betyder valet av påve betydligt mer för Sverige än tidigare, menar Martin Lind.
- Världen minskar med globaliseringen och det ser jag som en positiv fas i vår historia. Det medför att Svenska Kyrkan blir ganska berörd av en tidigare så liten sak som ett påveval. Det kommer plötsligt närmre.
Stockholms katolska stifts biskop Anders Arborelius beslutade på onsdagen att vår nye påve på svenska ska heta "Benedikt XVI".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om